Zemřel hudebník Pavel Smetáček, který uchovával odkaz tradičního jazzu

ČTK ČTK
20. 11. 2022 20:19
Ve věku 82 let tuto neděli zemřel klarinetista a saxofonista Pavel Smetáček. Úmrtí vedoucího souboru Traditional Jazz Studio oznámila rodina. V letech 1994 až 1998 hudebník působil jako diplomat na českém velvyslanectví v Římě.
Foto: ČTK

Soubor Traditional Jazz Studio, známý pod označením Smetáčkovci, v roce 2014 koncertem v Českém muzeu hudby oslavil 55. výročí. Vůbec poprvé se divákům představil 8. listopadu 1959.

Soubor propagoval a rozvíjel odkaz tradičního jazzu. Zpočátku se skupina soustředila na rekonstrukci jazzové klasiky 20. let minulého století století, brzy ale rozšířila záběr také o modernější období vývoje žánru.

Ansámblem prošla více než stovka předních českých jazzových hudebníků. Odehráli kolem pěti tisíc vystoupení. Příležitostně spolupracovali s Hanou Hegerovou, Evou Olmerovou a mnoha dalšími.

"Naše první vystoupení se uskutečnilo v sálu Pygmalion paláce Fénix na Václavském náměstí, kam do jazzového klubu chodila i Vlasta Průchová a Jan Hammer," vzpomínal Smetáček.

Ten byl vedle mnoha skladeb také autorem několikrát doplňovaného vydání knihy Jsem asi umí(r)něným tradicionalistou. Postavení tradičního jazzu v Česku považoval za stabilní. "Má to mírné výkyvy, ale pořád je zde takových sto tisíc lidí, které to zajímá, a existují i další potenciální příznivci. Jedná se o stále živý žánr a trvalou součást kulturní scény," říkal.

Smetáček byl držitelem mnoha ocenění, například Výroční ceny České jazzové federace za rok 1967 nebo Evropské ceny Masarykovy akademie umění za celoživotní činnost.

Narodil se 4. ledna 1940 v Praze. Jeho otcem byl uznávaný dirigent a hobojista Václav Smetáček, který přes tři desetiletí působil v čele orchestru Pražských symfoniků.

Bratrem Pavla Smetáčka byl spoluzakladatel souboru Traditional Jazz Studio tubista Ivan Smetáček, který zemřel před dvěma lety ve věku 83 let. Synem Pavla Smetáčka je bubeník a kapelník Štěpán Smetáček, který spolupracuje s předními rockovými zpěváky a popovými kapelami. Pavel Smetáček byl také strýcem pražských politiků Jana Čižinského a Pavla Čižinského.

 

Právě se děje

Další zprávy