Zemřel hvězdný syrský tenorista Sabáh Fachrí, dovedl zpívat deset hodin v kuse

Kultura AP, Kultura
2. 11. 2021 18:52
Ve věku 88 let zemřel jeden z nejznámějších arabských zpěváků Sabáh Fachrí. Syrský rodák několik generací posluchačů učil tradiční písně a interpretoval tamní klasickou hudbu. O jeho úmrtí s odvoláním na syrskou vládu informovala agentura AP. Podrobnosti týkající se pohřbu zveřejní rodina.
Necelých deset minut záznamu zachycuje Fachrího vystoupení v americkém Las Vegas. | Video: Carpediem07

"Zemřel přirozenou smrtí, jeho srdce přestalo bít," řekl serveru al-Džazíra jeho syn Anás. "Naše srdce zaplavil velký smutek. Je to obří ztráta pro syrské umění," dodal.

Sabáh Fachrí se narodil do rodiny šejka roku 1933 v Aleppu, vystupovat začal už jako mladík. V patnácti letech zpíval v prezidentském paláci v metropoli Damašku pro tehdejšího prezidenta Šukrího al-Quwatlího a premiéra Džámila Mardama.

Brzy se vypracoval v předního arabského tenoristu a projevil mimořádný bavičský talent. Vždy si dával záležet na zevnějšku, vystupoval v obleku s kravatou.

Zvlášť vynikal v tarabu, což je hudební a taneční forma spojená s prožitkem radosti a extáze, kdy pěvec drží jednu notu třeba deset vteřin, skladby plynule přecházejí jedna v druhou a koncerty trvají mnoho hodin. Fachrí hudbu na jevišti prožíval skoro v transu a z částí slok vytvářel refrény, které po něm posluchači opakovali. V Aleppu lidé po setmění chodili na jeho koncerty a někteří ho poslouchali až do úsvitu, dodává deník Washington Post.

V roce 1968 zpíval ve venezuelském Caracasu deset hodin v kuse bez jediné přestávky, za což si vysloužil zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Sabáh Fachrí měl silný hlas prý už od narození. "Začal jsem zpívat, hned jak jsem se narodil," tvrdil v rozhovoru pro egyptskou televizi CBC, jak ho příbuzný jako dítě záměrně štípal, "protože se mu líbilo poslouchat můj pláč".

V mládí se naučil zpaměti korán, který pak recitoval ve státem provozovaných mešitách. Krátce pracoval jako muezzin v Aleppu. "Korán je skvělá škola na vypilování zpěvu a výslovnosti," řekl před sedmi lety.

Hudbu vystudoval na akademiích v Aleppu a Damašku. Zpravidla používal muwaššahát, tedy mnoho staletí staré klasické básně psané pro zpěv autory, jako byli Abú Firás al-Hamdání nebo Al-Mutanabbí.

Roku 1998 se Fachrí coby zástupce umělců stal členem syrského parlamentu. V syrských restauracích v zahraničí dnes často zní jeho písně jako podkres k jídlu.

Stal se držitelem nejrůznějších cen, například egyptského velkokříže Řádu za zásluhy, libanonského Řádu za zásluhy nebo velkostuhy Řádu Ománu. Současný syrský prezident Bašár al-Asad mu udělil Řád za občanské zásluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy