Zemřel hudební experimentátor Captain Beefheart

Pavel Kroulík
19. 12. 2010 9:00
Bylo mu 69 let. Příčinou byla roztroušená skleróza
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Ve věku 69 let zemřel jeden z nejvýznamnějších rockových experimentátorů 60. a 70. let Don Van Vliet známý jako Captain Beefheart. Spolupracovník Franka Zappy a šéf kapely The Magic Band patřil těm k hudebníkům, jejichž vliv dalece převýšil prodej jejich desek. Příčinou jeho úmrtí byly problémy způsobené roztroušenou sklerózou.

Jeho svébytný hudební jazyk vycházel z bluesových kořenů obohacených o vlivy rocku, free jazzu, psychedelie i soudobé avantgardy. Eruptivní hudbu, atonální melodie a divoký polozpěv doprovázely dadaistické a surreálné texty. Podobné přívlastky by mohla mít i řada historek, který se vázaly k jeho tvorbě a životu.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi těmi, které Beefheart ovlivnil, nejsou jen bluesmani, freejazoví hudebníci a avantgardní skladatelé. Mluví o něm i generace punku, post-punku a nové vlny i současné kapely. Jeho inspiraci přiznávají hudebníci od Pere Ubu přes Toma Waitse a Nicka Cavea až po Franz Ferdinand, Oasis, Red Hot Chilli Peppers nebo The White Stripes.

Sám hrál na foukací harmoniku a saxofon. Pocházel z Kalifornie, na střední škole v pouštním městě Lancasteru se seznámil s Frankem Zappou. V roce 1965 založil kapelu The Magic Band, jejíž složení se velmi turbulentně měnilo po celou dobu její existence; až do první, ještě docela krotké desky Safe Milk (1967) v ní hrál i kytarista Ry Cooder.

Nejuznávanějším Beefheartovým titulem je dvojalbum Trout Mask Replica z roku 1969 produkované Zappou a vydané na jeho labelu. Sám Beefheart tvrdil, že všech 28 písní složil na klavír v jednom zátahu za 8,5 hodiny - tak dlouho mu to prý trvalo jen proto, že nikdy předtím na tento nástroj nehrál.

Nahrávka se přepsala do not a huidebníci je přes osm měsíců cvičili pod přísným dozorem svého šéfa. Pak písně s krkolomnými party, kde si každý nástroj "hraje" svou a v odlišném tempu, kapela nahrála ve studiu. Výsledné dvojalbum se stalo jedním z milníků ve vývoji rocku. Desku, kterou má prý rád i tvůrce Simpsonů Matt Groening, dal magazín Rolling Stone v seznamu 500 alb všech dob na 58. místo.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Se Zappou a jeho Mothers of Invention spolupracoval Beefheart na jednotlivých skladbách i na deskách; Zappovy široké populatity však nikdy nedosáhl. V roce 1975 vyšlo jejich společné živé album Bongo Fury, záznam z koncertního turné.

V té době Magic Band neexistoval: v roce 1974 se většina členů rozhodla odejít, prý na protest kvůli tomu, že Beefheart už příliš vyměknul. Nová sestava se objevila aŽ v roce 1976.

V 80. letech se pak Beefheart zcela stáhl do pozadí. Věnoval se původní umělecké profesi - výtvarnému umění - a nahrával čím dál méně; Magic Band oficiálně přestal existovat v roce 1982.

Umělec žil v ústraní se svou manželkou, v roce 1987 mu vyšla básnická sbírka Skeleton Breath Blush. V roce 1994 o něm David Lynch a fotograf Anton Corbijn natočili krátký dokument Some YoYo Stuff.

 

Právě se děje

Další zprávy