Zemřel frontman The Doors na předávkování?

mp
16. 7. 2007 9:00
Tajemství Morrisonovy smrti oprášilo nové svědectví
Foto: Oficiální stránky

Paříž - Spekulativní teorie nenechávají mrtvé rockery klidně spát. Debaty o Cobainově sebevraždě a místě současného pobytu Elvise Presleyho teď doplnilo překvapivé svědectví o smrti Jima Morrisona.

Doposud se mělo za to, že frontman The Doors zemřel na zástavu srdce ve vaně svého pařížského bytu. Podle Sama Bernetta, autora čerstvě vydané knihy The End: Jim Morrison, je všechno jinak.

Ještěrčí král psychedelie, pověstný náklonností k drogám a alkoholu, prý skončil život v pařížském nočním klubu, kde Bernett pracoval jako manažer. Smrt mu měl způsobit heroin; ne zdravotní neduhy, jak policii tvrdila tehdejší Morrisonova přítelkyně Pamela Coursonová.

Ale jak moc byla její výpověď věrohodná? Sama Coursonová, kterou Morrison nazýval vesmírnou družkou, zemřela tři roky po zpěvákově smrti na předávkování. Jim Morrison navíc nikdy nebyl pitván.

Foto: Archiv

Po 36 letech se objevilo vůbec první odlišné svědectví. Bernett, který se později vypracoval na pozici viceprezidenta francouzského Disneylandu, teď píše, že odkryl tajemství noci z 3. července 1971. Zchátralý hudebník podle jeho verze dorazil do klubu a koupil si od dvou překupníků heroin.

O něco později se údajně našlo Morrisonovo bezvládné tělo v záchodové kabince. Bernett požádal přítomného lékaře, aby Morrisona prohlédl. "Když jsme ho našli mrtvého, měl u nosu pěnu a trochu krve. Doktor konstatoval: To musí být předávkování heroinem," vzpomíná někdejší manažer ve své knize.

Přivolat sanitku se Bernettovi nepodařilo. Majitel nočního klubu prý příjezd záchranářů odmítl, protože se bál skandálu. K tělu pak přispěchali dva zmiňovaní dealeři a tvrdili, že rocková hvězda je jenom v bezvědomí. Odnesli Morrisona do pařížského bytu, položili ho do vany a pokoušeli se ho oživit. Marně.
 
Bernettovy překvapivé informace potvrzuje i známý francouzský fotograf Patrick Chauvel, který dealerům pomáhal přenášet tělo. "Myslím, že už byl mrtvý," vzpomíná Chauvel. Ale jistý si úplně není. "Nevím. Je to už hodně let a ten večer jsme nepili zrovna jen vodu."

V posledních měsících života Morrison hodně přibral a nechal si narůst plnovous
V posledních měsících života Morrison hodně přibral a nechal si narůst plnovous | Foto: Archiv

Noční podnik příznačně nazvaný Rock and Roll Circus hostil Morrisona téměř každý den. Do Paříže přijel na jaře roku 1971, aby si odpočinul po nahrávání desky L.A. Woman. Ale nebyl to důvod jediný.

Zpěvák špatně nesl skutečnost, že promotéři houfně rušili koncerty The Doors kvůli potížím se zákonem, které měl zpěvák po obscénním chování při vystoupení na Floridě v roce 1969. Žalobcům se nelíbilo, že na inkriminovaném koncertu ukazoval publiku přirození.

Do vyhlášeného pařížského klubu rozhodně Morrison nechodil pít a drogovat sám. Kdo by se tam na začátku 70.let pořádně porozhlédl, narazil by třeba na rockovou divu Marianne Faithfull nebo polského režiséra Romana Polanského.

Zda ale zpěvák v podniku skonal, nelze spolehlivě potvrdit. Proti stojí svědectví Pamely Coursonové, poslední Morrisonovy družky. Policii řekla, že se její přítel necítil dobře, a tak si připravil horkou koupel, při které ho potkala náhlá srdeční příhoda.

Hrob Jima Morrisona na pařížském hřbitově Pére Lachaise
Hrob Jima Morrisona na pařížském hřbitově Pére Lachaise | Foto: www.wikipedia.org

Skepticky se na nové zvěsti o Morrisonově osudu dívá také jeho životopisec Stephen Davis. "Kdyby zemřel na záchodcích v nočním klubu, dostalo by se to na veřejnost dřív," myslí si autor knihy Jim Morrison: Život, smrt, legenda. Davis nepopírá, že se známý bouřlivák v  podniku předávkoval, ale podle něj se tak nestalo v tu noc, kdy zemřel.

A proč vlastně Bernett přišel s převratným svědectvím až téměř čtyři desetiletí po zpěvákově skonu? Z jakého důvodu dřív dokumentaristům zapíral, že by cokoliv věděl?

Odpověď je mnohem prozaičtější, než by se mohlo zdát. Pragmaticky uvažující manželka mu poradila, aby příběh nikomu nevyprávěl, dokud nedokončí svou knihu.

 

Právě se děje

Další zprávy