Zemřel Frankie Knuckles, Kmotr house music

Kultura Kultura
1. 4. 2014 14:45
Chicagský DJ Frankie Knuckles byl jednou z nejvýraznějších stylotvorných postav elektronické taneční scény v době, kdy vznikla house music.
Frankie Knuckles získal Grammy v roce 1997 za remix roku. Zemřel ve věku 59 let.
Frankie Knuckles získal Grammy v roce 1997 za remix roku. Zemřel ve věku 59 let. | Foto: Profimédia

Praha, Chicago - V Chicagu zemřel Frankie Knuckles (vlastním jménem Frank Warren Knuckles Jr.), kterého spřízněný hudební svět nazýval Kmotrem. Ne proto, že by byl jakkoliv propojen se zločineckým podsvětím, ale byl jednou z nejvýraznějších stylotvorných osobností house music, která revolučně změnila klubovou hudební scénu v 70. a 80. letech a která v ozvucích působí na hlavní proud pop music i po třiceti letech.

Rodák z Bronxu Knuckles stál u zrodu house parties a produkoval první tracky rodící se odnože elektronické taneční hudby. Známým se stal i díky bezpočtu remixů a spolupráci s hvězdami jako Whitney Houston, Michael Jackson a Depeche Mode.

Poslechněte si legendární track Frankieho Knucklese Your Love.
Poslechněte si legendární track Frankieho Knucklese Your Love.

Zemřel v pondělí ve věku 59 let, jak potvrdil jeho dlouholetý obchodní partner Frederick Dunson. Podle dalších informací Knuckles podlehl cukrovce, kterou trpěl přes deset let.

Frankie Knuckles se naučil "dýdžejské" řemeslo v klubech v New Yorku v době disco horečky. Později se přestěhoval do Chicaga, kde proslul na konci 70. let jako jeden z nejvlivnějších DJs. Nejdříve ve slavném klubu Warehouse, od roku 1983 pak i ve vlastním klubu The Power Plant, kde byl jedním z prvních, kteří pohřbili disco a dali vzniknout novému stylu nazvanému "house". Ten mixoval disco, soulové a funky skladby se zvýrazněným zvukem basového bubnu v bicím automatu zpravidla značky Roland. Název hudební styl dostal právě podle už zmíněného chicagského klubu Warehouse.

Knuckles jednou nový styl nazval "pomstou discu".

Povídejte se na DJ set Frankieho Knucklese v New Yorku.
Povídejte se na DJ set Frankieho Knucklese v New Yorku.

House music si samozřejmě záhy všimli i zástupci major labelů a s nástupem Swedish House Mafia či Davida Guetty se dostal i k posluchačům mainstreamového popu. S původní house music má už ale směr zvaný Electro house pramálo společného a není divu, že na klubové scéně už je v podstatě přežitkem. Ovšem jeho vliv je znát například v produkcích Paula Oakenfolda i Daft Punk.

Město Chicago v roce 2004 s pomocí tehdejšího senátora Baracka Obamy vyhlásilo den Frankieho Knucklese a pojmenovalo po něm ulici, kde stál klub Warehouse.

 

Právě se děje

Další zprávy