Zemřel další Katapult, bubeník Karel "Káša" Jahn

Kultura ČTK Kultura, ČTK, Red Kul
27. 2. 2009 15:20
Letos v dubnu již zemřel baskytarista kapely Jiří Šindelář
Karel "Káša" Jahn, bubeník Katapultu, zemřel
Karel "Káša" Jahn, bubeník Katapultu, zemřel | Foto: Webové stránky kapely

Praha - Ve věku 59 let zemřel v pátek bubeník Karel "Káša" Jahn. Naposledy byl člen skupiny Katapult, ale proslavil se hlavně na konci 60. let jako člen tria Rebels. 

Jako první o jeho smrti informovalo Rádio Beat, ČTK informaci potvrdil hudební publicista Petr Korál.

Jahn nahradil v Katapultu loni v únoru zesnulého Anatoli "Tolju" Kohouta. Pro skupinu, která v současné době nehraje, to znamená další odchod v krátké době. Letos v lednu dva dny po svých 60. narozeninách zemřel zakládající člen, baskytarista Jiří Šindelář.

Snímek z koncertu kapely na podzim 2008.
Snímek z koncertu kapely na podzim 2008. | Foto: Webové stránky kapely

Jahn se narodil v roce 1949 a představoval s Jiřím Kornem (baskytara, zpěv) a Zdeňkem Juračkou (sólová kytara) základní trojlístek legendární rockové formace Rebels založené v roce 1967. 

Rebels spolu s kapelami Blue Effect, Flamengo a Framus Five patřili ke špičce tehdejšího rocku; byli překvapením 1. československého beatového festivalu. Začínali s westcoastovým prosluněným soundem a repertoárem téměř kompletně převzatým od amerických Mamas & Papas; posléze se jejich velkou inspirací stali tvrdí bluesrockoví Cream kytaristy Erica Claptona.

Debutové album Šípková Růženka natočili v roce 1968, vzhledem k začínající normalizaci skupina začátkem roku 1970 zanikla. Jiří Korn v 90. letech činnost Rebels na čas oživil, vznikla i nová deska.

Zatímco Korn se pomalu zapojoval do oficiálního popu, Jahn se v roce 1974, kdy byly pro muzikanty zavedeny povinné kvalifikační zkoušky, rozhodl emigrovat.

Ve Švýcarsku vytvořil s baskytaristou Jiřím Kozlem (Blue Effect) kapelu Revival Jazzmen Prague, jež si zpočátku vydělávala hraním po nočních lokálech, později jazzem.

V roce 1978 pak spolu založili rockovou skupinu The Crown. Jahn byl také hudební pedagog a  působil v jazzovém projektu americké zpěvačky Very Love.

 

Právě se děje

Další zprávy