Zemřel country zpěvák Mirek Hoffman, bývalému členovi kapely Greenhorns bylo 83 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 3. 2019 13:30
Ve věku 83 let zemřel zpěvák, textař a skladatel Mirek Hoffmann. Od roku 2006 již nevystupoval, ale nadále se podílel na tvorbě písní. Hoffman se proslavil jako člen kapely Greenhorns, do které vstoupil v roce 1970, tehdy skupina vydala i debutové album. Spousta skladeb "zelenáčů" zlidověla. Uskupení se kvůli politickému nátlaku později přejmenovalo na Zelenáče.
Zpěvák Mirek Hoffmann (na snímku třetí zprava) na archivní koláži z roku 2010.
Zpěvák Mirek Hoffmann (na snímku třetí zprava) na archivní koláži z roku 2010. | Foto: Profimedia.cz

Pražský rodák Hoffmann, který studoval hru na housle a později i zpěv, začínal v amatérské dixilandové skupině. Zahrál si i v divadle Semafor. V roce 1968 stál u zrodu country skupiny White Stars, jejímiž členy byli mimo jiné hráč na foukací harmoniku Tomáš Linka a hráč na bendžo Ivan Mládek.

Skupina zanikla v roce 1970 poté, co Hoffmann s Linkou přešli do kapely Greenhorns, později známé jako Zelenáči. Ve skupině Greenhorns působil společně s další legendou české country hudby Michalem Tučným.

Zde se stal jedním z tvůrců úspěšného tažení skupiny, na kterou v dobách největší slávy chodily do vyprodaných sálů tisíce lidí. Písničky, které Hoffmann v kapele zpíval, opatřoval vlastními texty, některé i sám složil.

V roce 1990 se Greenhorns rozpadli a Hoffmann spoluzaložil kapelu, která se přechodně jmenovala Noví Zelenáči, později opět Zelenáči. V roce 2004 byl Hoffmann oceněn za celoživotní přínos country hudbě. Cenu mu udělila brněnská společnost Association For Main Scene Of Country Music.

 

Právě se děje

Další zprávy