Zemřel bubeník Katapultu Anatoli Kohout

pra
11. 10. 2007 11:00
Kohout nebyl jen Katapult, prožil bohatý hudební život
Zakládající členové Katapultu spolu s přestávkami vydrželi 30 let
Zakládající členové Katapultu spolu s přestávkami vydrželi 30 let | Foto: EMI

Praha - V úterý večer náhle zemřel bubeník rockové skupiny Katapult Anatoli "Tolja" Kohout. Podle informací, které přinesl s odvoláním na ČTK zpravodajský server České noviny, se Kohout dva roky léčil kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. Zemřel ve věku 61 let.

Podle frontmana skupiny Oldřicha Říhy byly prognózy lékařů příznivé a nebyl důvod k hospitalizaci. Skupina tak nadále plánovala koncerty. Jejich uskutečnění je stejně jako budoucnost kapely zatím nejisté.

Kohout v kapele s přestávkami působil od jejího založení v roce 1975, hudbě se věnoval od mládí. Bubeníkovu kariéru přibližuje zpravodajský server iDnes.

Poprvé se Kohout objevil na pódiu jako kytarista s českobudějovickou kapelou The Sinners, v níž ho později vystřídal jeho letitý spoluhráč Říha. Další Kohoutovo hudební zastávkou byla skupina The Primitives Group, která jako první v Čechách sáhla po repertoáru Franka Zappy.

Foto: EMI

S kapelou The Rebels, která se stala objevem prvního československého beatového festivalu, absolvoval turné po západoněmeckých klubech. Brzy nato zakotvil v triu Blues Company Ltd., v němž se poprvé setkal s Lubošem Andrštem.

Na Kohoutovo jméno narazíme i na Návštěvních dnech Šimka a Grossmana nebo v sestavě rock'n'rollových Samuels Peteho Kaplana. Počátkem sedmdesátých let se objevil v krátce existující skupině Exit.

Druhé setkání s Lubošem Andrštem se odehrálo na počátku jazzrockového boomu, kdy se společně sešli v kapele Energit. Poté se stal členem skupiny, jež chtěla podpořit návrat exzpěváka Matadors Viktora Sodomy na rockovou scénu, popisuje server Kohoutovu další hudební zastávku.

Po ní následovalo usazení v Katapultu: ve zbožňované i proklínané kapele Kohout bubnoval do roku 1979, pak emigroval do Británie. Z kapely odešel celkem čtyřikrát a čtyřikrát se do ní i vrátil.

Kohout byl i vyhledávaným studiovým hráčem. Spolupracoval na prvním albu Vladimíra Mišíka, prvním albu Energitu, na Super-robotu Oty Petřiny nebo na Generaci C&K Vocalu.

 

Právě se děje

Další zprávy