Zemřel bubeník Joey Jordison, zakládající člen kapely Slipknot. Bylo mu 46 let

Magazín Magazín
28. 7. 2021 9:12
Ve věku 46 let zemřel bubeník a zakládající člen metalové kapely Slipknot Joey Jordison. Muzikant původem z amerického státu Iowa se už dlouhou dobu potýkal s vážnou nemocí, která mu bránila v koncertování. V metalové skupině, kde se členové číslují, zastával jedničku.
Joey Jordison
Joey Jordison | Foto: Profimedia.cz

Podle vyjádření rodiny zemřel ve spánku. "Joeyho smrt zanechala prázdnotu v našich srdcích, cítíme nepopsatelný smutek," napsala v prohlášení, které zveřejnil server BBC. Přestože rodina zatím neobjasnila příčinu úmrtí, hudebníka v posledních letech sužovaly vážné zdravotní komplikace, kvůli nimž musel v roce 2013 kapelu Slipknot opustit.

Až v pozdějších letech prozradil, že odešel poté, co mu byla diagnostikována transverzální myelitida, což je forma roztroušené sklerózy. Ta ho připravila o schopnost hrát na bicí.

Jordison se narodil jako Nathan Jonas Jordison v roce 1975 v Des Moines v americkém státě Iowa a svou první bicí soupravu dostal od rodičů v osmi letech. V roce 1995 se pak připojil ke kapele Pale Ones, z níž se nakonec stala skupina Slipknot.

Kromě toho taky sklidil úspěch za vystupování s dalšími kapelami, jako jsou Metallica, Korn nebo po boku zpěváka Roba Zombieho.

Za svůj život získal řadu ocenění. V roce 2010 ho čtenáři časopisu Rhythm Magazine ocenili coby nejlepšího bubeníka za posledních 25 let. V anketě Drummies! ho kolegové titulovali jako nejlepšího metalového bubeníka na světě, a stejně tak ho i později ocenili čtenáři časopisu Loudwire.

Současně jediným žijícím zakladatelem kapely je perkusionista a vokalista Shawn Crahan, přezdívaný "Klaun", baskytarista Paul Gray zemřel v roce 2010 na předávkování morfinem a fentanylem.

Kapela známá svými hororovými maskami, agresivními a temnými texty i excentrickým chováním debutovala v roce 1999 albem nazvaným jednoduše Slipknot, jehož se prodaly zhruba dva miliony kusů. V roce 2006 získala cenu Grammy za nejlepší metalový počin za skladbu Before I Forget. 

 

Právě se děje

Další zprávy