Zemřel Bobby Womack, jehož zašlou slávu křísil Damon Albarn

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 6. 2014 13:20
Soulový zpěvák byl inspirací pro Rolling Stones i Janis Joplin. Před dvěma lety vydal s pomocí Damona Albarna a Richarda Russella comebackovou desku The Bravest Man In The Universe.
Bobby Womack.
Bobby Womack. | Foto: Profimedia.cz

Los Angeles - Ve věku sedmdesát let zemřel americký soulový zpět a skladatel Bobby Womack. Informovala o tom v noci na sobotu jeho agentka Sonya Kolowratová, bližší podrobnosti však nesdělila.

Zpěvák dvě dekády bojoval s drogovou závislostí a když se jí konečně zbavil, srazila ho k zemi rakovina tlustého střeva a před rokem Alzheimerova choroba.

Bobby Womack ale ještě ke svému životnímu příběhu dokázal připsat jednu šťastnější kapitolu - rakovinu porazil a v osmašedesáti letech natočil album The Bravest Man In The Universe.

Podívejte se na živé vystoupení Bobbyho Womacka s Lanou Del Rey a Damonem Albarnem.
Podívejte se na živé vystoupení Bobbyho Womacka s Lanou Del Rey a Damonem Albarnem. | Video: youtube.com

O vzkříšení soulového barda, který v šedesátých letech soupeřil v žebříčcích s The Beatles a natáčel s Janis Joplinovou a Sly and the Family Stone, se postaral Richard Russell, šéf úspěšného nezávislého labelu XL Recordings vydávajího třeba Adele. S resuscitací Womackovy kariéry tehdy pomáhal i Damon Albarn, který ho před tím „znovuobjevil" na singlu Stylo svých Gorillaz.

Womack původně vytvořil skupinu The Valentinos se svými bratry. Od konce šedesátých let vystupoval pod vlastním jménem a vydal řadu alb.

Womack napsal také množství písní, včetně hitu It's All Over Now nahraného skupinou Rolling Stones, nebo Trust Me pro Joplin. V jeho vlastní kariéře ho nejvíce proslavily písně That's The Way I Feel About 'Cha a Woman's Gotta Have It. V roce 2009 byl uveden do Rokenrolové síně slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy