Zemřel americký zpěvák a skladatel Prince, bylo mu 57 let. Léčil se z předávkování, tvrdí server

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 22. 4. 2016 6:20
Ve věku 57 let ve čtvrtek zemřel americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince. Extravagantní hudebník, celým jménem Prince Rogers Nelson, byl nalezen ve svém domě na předměstí Minneapolis. Prince se proslavil v 80. letech s alby 1999, Purple Rain a Sign O' the Times. Během své kariéry prodal na 100 milionů desek.
Prince.
Prince. | Foto: ČTK

Minneapolis (USA) - Americký zpěvák a instrumentalista Prince Rogers Nelson, známý jako Prince, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 57 let.

Extravagantní hudebník byl nalezen ve svém domě na předměstí Minneapolis. Podle prvních informací médií byl nucen přerušit turné kvůli nespecifikované nemoci. Televize ABC s odvoláním na jeho spolupracovníky uvedla, že byl hospitalizován s chřipkou. Z té se však vyléčil a ještě minulý týden koncertoval.

Americký server TMZ, který se specializuje na aktuality o celebritách a jako první o hudebníkově úmrtí ve čtvrtek informoval, později napsal, že šest dnů před smrtí se zpěvák léčil z předávkování opiáty.

Soukromé letadlo Prince několik hodin po koncertu v Atlantě 15. dubna náhle odletělo do města Moline, aby zde byl zpěvák léčen. "Naše početné zdroje v Molině říkají, že Prince byl odvezen na pohotovost nemocnice a že lékaři mu udělali zákrok zvaný save shot, který se zpravidla dělá s cílem utlumit účinky opiátů," uvedl web.

Lékaři podle zdrojů doporučili Princovi, aby zůstal ležet v nemocnici nejméně 24 hodin. Nemohli ale zpěvákovi poskytnout samostatný pokoj, jak jeho doprovod žádal, a Prince a jeho lidé se rozhodli odletět domů. Nemocnice ukončení hospitalizace povolila. Prince se ale při odchodu necítil dobře, dodal portál TMZ.

Světové tiskové agentury nejprve přinesly zprávu o tom, že v Princově domě byl nalezen mrtvý člověk. Policie i lékaři však nejdřív odmítli médiím jeho identitu potvrdit. Až Princova mediální agentka Yvette Noelová-Schureová později AP řekla, že zpěvák skutečně zemřel ve čtvrtek ráno. Další podrobnosti nechtěla uvést.

Policisté sdělili, že našli dopoledne Princovo bezvládné tělo ve výtahu bytového komplexu Paisley Park Studios, jehož součástí je zpěvákův dům, poté, co někdo z místa zavolal o lékařskou pomoc. Policie začala příčinu úmrtí vyšetřovat. Lékař, který potvrdil hudebníkovu smrt, se k její příčině odmítl vyjádřit.

Psal texty, produkoval filmy

Prince byl znám díky svému originálnímu projevu, s nímž v hudbě spojoval prvky funku, rocku či R&B a v mnohdy divokých kostýmech předváděl na pódiích energická vystoupení. Své první desky vydával na přelomu 70. a 80. let, kdy měla jeho tvorba výrazně popový charakter, a až do konce života byl jedním z nejproduktivnějších a nejpracovitějších umělců na světě.

Mezi jeho nejznámější alba patří Diamonds and Pearls z roku 1991 či Black Album vydané o tři roky později. Celkem má na kontě přes tři desítky nahrávek obsahujících hity jako Cream či I Wanna Be Your Lover. Na řadě alb jiných umělců se podílel jako producent.

Prince byl výborným kytaristou, dokázal napsat něžnou soulovou baladu, chytlavou beatlesovskou melodii, rozpoutat funkové vlnobití a "uvařit" pestrý stylový koktejl. Jeho písně měly často sexuální podtext, zněly vyzývavě. Když ho muzika strhla, zaplnil i plochu trojalba a vzápětí dokázal připravit ještě další titul. Některé z jeho desek se ven dostaly se zpožděním, aby se trh nezahltil.

Ačkoli Prince měřil pouhých 157 centimetrů, hudební invencí a zručností byl velikánem. Produkoval filmy (složil například píseň k jednomu z filmů o Batmanovi), šéfoval vlastní společnosti a ještě stíhal zásobovat skladbami i jiné interprety.

Oscar za Purple Rain

Zpěvák, který kdysi slavnostně pohřbil jméno Prince a používal pouze grafický symbol nebo termín "umělec dříve známý jako Prince", se na vrchol vyhoupl v roce 1982, kdy do kin přišel snímek Purple Rain. Prince jako autor hudby získal Oscara. Za dva roky pak vydal stejnojmenné album, které dostalo cenu Grammy (jen v USA zmizelo v nákladu 13 milionu kusů). Mezi nejlepší Princovy desky se řadí Dirty Mind (1980), 1999 (v roce 1982 ji nahrál s kapelou Revolution), Sign 'O' The Times (1987), Black Album (1994) či Gold Experience (1995).

Revival zažil Prince v roce 2004 s deskou Musicology a následným úspěšným turné. Předcházející léta byla u něj totiž plná prudkých výkyvů a osobních tragédií. Mág černé hudby, jenž si od počátků pěstoval vizáž herce z oblíbených pornofilmů, se v roce 2001 přidal ke Svědkům Jehovovým. Útěchu v náboženství hledal po smrti nemocného syna a rozvodu. Rozešel se také s firmou Warner, tři roky vydával především na internetu a natočil slabší album The Rainbow Children (2001).

V následujících letech se navrátil do nejlepší formy. Deska z roku 2006 nazvaná 3121 (podle čísla jeho hollywoodského panství) navázala na úspěšný comeback Musicology. A další album s názvem Planet Earth nechal distribuovat jako přílohu novin Mail on Sunday. Poslední, v pořadí devětatřicáté studiové album s názvem HITnRUN Phase Two, vydal loni.

Princovo úmrtí zarmoutilo Obamu, Jaggera i Madonnu

Před Princovým domem se ve čtvrtek shromáždila skupina fanoušků, kteří vzdávali svému zesnulému idolu hold.

Překvapení a lítost nad nenadálým skonem umělce dávaly najevo i známé osobnosti. Americký prezident Barack Obama označil v prohlášení Prince za jednoho z nejnadanějších, nejtvořivějších a nejproduktivnějších hudebníků současnosti. Zpěvák Rolling Stones Mick Jagger řekl, že je v šoku z úmrtí "revolučního umělce a velkého hudebníka s ohromným talentem". Americká popová hvězda Madonna vidí v Princovi "skutečného vizionáře, který změnil svět". Řekla, že z jeho smrti je "zdrcena".

Režisér Spike Lee napsal, že měl "úžasný smysl pro humor". Černošský aktivista a někdejší demokratický prezidentský kandidát Jesse Jackson zase ocenil Princův boj za autorskou svobodu proti velkým hudebním firmám.

 

Právě se děje

Další zprávy