Hrál také v Klubu rváčů. Zemřel americký zpěvák Meat Loaf, bylo mu 74 let

Kultura Reuters Kultura, Reuters
21. 1. 2022 9:21
Ve věku 74 let zemřel americký rockový zpěvák řečený Meat Loaf, jehož první sólové album Bat Out of Hell patřilo k nejprodávanějším v USA. Kromě toho na sebe upozornil rolí bývalého poslíčka Eddieho v hororovém filmovém muzikálu Rocky Horror Picture Show, kde účinkoval po boku Tima Curryho a Susan Sarandonové.
Meat Loaf na snímku z Německa, 2003.
Meat Loaf na snímku z Německa, 2003. | Foto: ČTK/DPA/A3550

O úmrtí informovaly agentura Reuters a deník Evening Standard s odvoláním na rodinu. "Víme, co pro vás znamenal, a hluboce si vážíme vaší lásky a podpory v této těžké době," uvedla rodina.

Příčina úmrtí není známá. Hudebník měl více zdravotních problémů, několikrát zkolaboval na pódiu.

Meat Loaf byl pověstný robustní postavou, hřmotným hlasem a okázalými vystoupeními. Jeho deska Bat Out of Hell z roku 1977 patří k 35 nejúspěšnějším v americké historii, prodalo se jí 14 milionů kusů. Do hitparád se dostaly dva singly, Two of Three Ain’t Bad a Paradise by the Dashboard Light, což byl duet se zpěvačkou Ellen Foleyovou.

Na úspěch autor navázal pokračováním Bat Out Of Hell II: Back Into Hell z roku 1993, z něhož vzešel hit I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That). Ten se pět týdnů držel v čele hitparády a zpěvák za něj získal Grammy. Roku 2006 přidal Meat Loaf ještě třetí díl trilogie, album s podtitulem The Monster Is Loose.

Celkově prodal přes 100 milionů desek, k dalším úspěšným patřily Dead Ringer a Bad Attitude z 80. let. Větší ohlas zaznamenala nahrávka Welcome to the Neighborhood z roku 1995. Poslední, dvanácté studiové album pod názvem Braver Than We Are vydal před šesti lety.

Zpěvák účinkoval také ve filmu Klub rváčů z roku 1996, kde ztvárnil muže umírajícího na rakovinu, nebo v komedii Štvanci. K jeho dalším snímkům patřily Léto v Alabamě, Max a Kevin nebo Waynův svět. Celkem se Meat Loaf objevil ve více než 50 filmech a televizních inscenacích. Ještě před pěti lety účinkoval v seriálu Ghost Wars.

Meat Loaf se narodil roku 1947 v texaském Dallasu do rodiny bývalého policisty, jeho matka zpívala v gospelovém kvartetu. Po střední škole odešel do Los Angeles, kde založil kapelu a vystupoval v muzikálech. Jeho hudební styl v něčem připomínal Bruce Springsteena.

Meat Loaf zpívá Paradise By The Dashboard Light s Ellen Foleyovou. | Video: Meat Loaf
 

Právě se děje

Další zprávy