Jeho hudba byla alternativou k rocku. Zemřel Burt Bacharach, dožil se 94 let

Reuters Kultura ČTK Reuters, Kultura, ČTK
9. 2. 2023 16:43
Ve věku 94 let tuto středu zemřel americký skladatel Burt Bacharach, autor hitů Do You Know the Way to San Jose nebo Raindrops Keep Fallin' on My Head. Jeho hudba se v 60. a 70. letech minulého století stala alternativou k rockové muzice. Nejslavněji komponoval pro zpěvačku Dionne Warwickovou.
Burt Bacharach na snímku z roku 2016 během vystoupení na festivalu Love Supreme ve Velké Británii.
Burt Bacharach na snímku z roku 2016 během vystoupení na festivalu Love Supreme ve Velké Británii. | Foto: Profimedia.cz

O úmrtí držitele šesti cen Grammy, jehož písně nahrálo více než 1000 interpretů a který patřil k nejpopulárnějším autorům druhé poloviny 20. století, informovala agentura Reuters.

Někdejší žák Bohuslava Martinů Bacharach od mládí obdivoval jazzové muzikanty jako trumpetistu Dizzyho Gillespieho nebo saxofonistu Charlieho Parkera. Vystudoval hudební teorii a kompozici v New Yorku, kanadském Montréalu a kalifornské Santa Barbaře. Povinnou vojenskou službu si odbyl na americké základně v Německu, kde hrál na klavír a skládal pro místní kapelu. Sotva se roku 1952 vrátil do USA, oženil se a začal intenzivněji komponovat, uvádí jeho profil v encyklopedii Allmusic.com.

Bacharachova hudba byla poučená znalostí popových postupů, jazzové harmonie, bossa novy i soulu. Často používal neobvyklé nástroje. Prorazil roku 1957 s hitem The Story of My Life, který do čela country hitparády vyhnal zpěvák Marty Robbins. Tím zároveň skladatel zahájil celoživotní spolupráci s textařem Halem Davidem.

K jejich dalším hitům patřily Magic Moments zpívané Perrym Comem, Only Love Can Break a Heart, I Say a Little Prayer proslulé v podání Arethy Franklinové nebo Raindrops Keep Fallin' on My Head. Ty v interpretaci B. J. Thomase zněly ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969.

Kromě toho se Bacharachovy písně objevily ve snímcích Co je nového, kočičko? z roku 1965 s herci Peterem Sellersem a Peterem O'Toolem nebo komedii Casino Royale, kde Jamese Bonda roku 1967 atypicky ztvárnil právě Sellers a neurotického megalomana hrál Woody Allen.

V 80. letech zažil Bacharach další vlnu úspěchu díky spolupráci s písničkářkou a svou manželkou Carole Bayer Sagerovou. Vzešly z ní songy jako On My Own nebo Arthur's Theme, který v interpretaci Christophera Crosse dosáhl na Oscara. Song zněl ve filmu o bohatém alkoholikovi Arthur z roku 1981.

Obnovenou vlnu zájmu zažil Burt Bacharach koncem tisíciletí. Už roku 1994 jeho opřenou fotografii umístili britští popoví Oasis na obal svého alba Definitely Maybe a poctili skladatele na pódiu slavné Royal Albert Hall. Dva roky nato jeho kariéru zrekapituloval dokument britské BBC.

Koncem tisíciletí pak Bacharach vytvořil neobyčejné album Painted from Memory s anglickým rockovým písničkářem Elvisem Costellem.

Svůj první písňový text napsal roku 2005 na sólovou desku At This Time, osmdesátiny oslavil velkým koncertem se symfonickým orchestrem v australském Sydney. Roku 2011 s kolegou Halem Davidem převzali prestižní Gershwinovu cenu udílenou americkou Kongresovou knihovnu. Hal David zemřel rok nato, bylo mu 91 let.

K jedněm z posledních Bacharachových spoluprací patří album Elvise Costella nazvané Look Now z roku 2018, kde je spoluautorem tří skladeb.

Podle agentury AP zůstal Bacharach aktivní do posledních let, ještě jako osmdesátník vystoupil na anglickém festivalu Glastonbury. V uplynulých dekádách se s ním mohla měřit jen hrstka autorů, pokud jde o schopnost tvořit "okamžitě chytlavé" písně, které zůstávají populární. Na předních příčkách hitparád se jeho díla s nezapomenutelnými melodiemi a osobitými aranžmá umísťovala od 50. let do začátku 21. století.

Skladba Raindrops Keep Fallin' on My Head v podání zpěváka B. J. Thomase zněla ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969. | Video: Scepter Records
 

Právě se děje

Další zprávy