Zemřel americký kytarista a zpěvák Michael Nesmith z kapely The Monkees

ČTK ČTK
10. 12. 2021 21:05
Ve věku 78 let tento pátek zemřel americký kytarista, zpěvák a podnikatel Michael Nesmith, známý především díky působení v kapele The Monkees. S odvoláním na jeho rodinu o tom informoval časopis Rolling Stone.
Michael Nesmith.
Michael Nesmith. | Foto: ČTK

"S nekonečnou láskou oznamujeme, že Michael Nesmith zemřel dnes ráno ve svém domově, obklopen rodinou, pokojně a přirozeně," uvedli příbuzní.

Nesmith byl kytaristou, zpěvákem a občasným skladatelem The Monkees, kteří vznikli jako americká obdoba britských Beatles pro komediální pořad televize NBC. Hudební formace nicméně co do prodeje alb v USA své vzory překonala. Jejich první dvě alba The Monkees a More of the Monkees se desítky týdnů držela na prvních příčkách žebříčků. Druhá z nahrávek obsahuje například hit I'm a Believer, který před lety znovu zpopularizoval animovaný film Shrek.

I přes obrovskou slávu se členové kapely vzbouřili proti své nahrávací společnosti, která jim podle jejich názoru neposkytovala dostatečný tvůrčí prostor. Hudebníkům se následně dostalo větší svobody, pořad na NBC ale brzy skončil a sláva Monkees povadla.

Nesmith se následně dal na country-rock s kapelou First National Band. Natočil s ní tři alba, která sice neměla tak velký komerční úspěch, nicméně nyní jsou považována za klasické příklady losangeleského country-rocku.

Hudebník v polovině 70. let založil multimediální firmu Pacific Arts, v níž se postupem času začal soustředit na rostoucí vliv televize v hudebním průmyslu. Produkoval například pořad PopClips, který později sloužil jako vzor pro vznik hudební televize MTV. Po smrti své matky Nesmith zdědil podstatné jmění, které jako výkonný producent investoval do filmů Repo Man z roku 1984 či Tapeheads z roku 1988.

V 90. letech se pak připojil k ostatním bývalým členům Monkees při natáčení další desky Justus a vyrazil s nimi na turné.

Nesmith v roce 2017 vydal paměti nazvané Infinite Tuesday (Nekonečné úterý). Třikrát se rozvedl, zanechal po sobě tři syny a dceru.

 

Právě se děje

Další zprávy