Zbývající členové Pink Floyd si spolu opět zahráli

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
13. 5. 2011 18:54
Kapela začne vydávat svá alba s raritami a bonusy
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zbývající tři členové kapely Pink Floyd se sešli ve čtvrtek večer v Londýně na scéně při koncertu Rogera Waterse The Wall.  Bylo to teprve podruhé, co spolu Waters, Dave Gilmour a Nick Mason hráli za posledních 30 let, a překvapení diváci v londýnské O2 aréně podle britských médií šíleli nadšením.

Naposledy spolu všichni čtyři členové Pink Floyd hráli v červenci 2005 v Londýně při dobročinném koncertě Live 8. Klávesista skupiny Rick Wright pak na podzim 2008 zemřel.

Foto: wikipeida.org

Roger Waters je na koncertní šňůře s představením The Wall, která ho nedávno zavedla i do Prahy. Dvojalbum bylo posledním společným projektem skupiny, než se Waters s ostatními definitivně nepohodl. Již při nahrávání desky, která je prakticky výhradně Watersovým dílem, se mezi ním a zbytkem skupiny projevovaly značné rozpory. Ty přetrvaly skoro 20 let.

Před zahájením nynějšího turné někdejší „diktátor" Waters oznámil, že Gilmour by se k němu měl při jednom koncertu připojit; ale ani jeden z nich neuvedl, kdy.  Když ve čtvrtek došlo na Comfortably Numb, ukázal Waters, který stál u paty zdi, nahoru, kde se objevil Gilmour.

Stejně jako na původním turné The Wall v letech 1980 až 1981 zahrál své slavné sólo z vrcholu zdi a přivedl 14 tisíc diváků k výbuchům euforie. Gilmour se pak vrátil na scénu ve finále spolu s bubeníkem Pink Floyd Masonem: zahráli spolu akustickou verzi Outside the Wall.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Poté Waters připustil: "Když jsme to poprvé hráli před více než 30 lety, byl jsem nerudný chlap naštvaný na rock a na koncertování - David to může dosvědčit. Ale to vše se změnilo. Takže moc děkuju."

Fanoušci Pink Floyd se ale zřejmě jen tak nedočkají opakování. "Dnes večer to byla rozhodně jednorázová záležitost. Lituju, ale musím zklamat všechny, kdo se těšili... na další koncerty," uvedl Gilmour na svém blogu.

Foto: Aktuálně.cz

Setkání mohlo mít i prozaický důvod. Ukázat, že značka Pink Floyd není mrtvá, a podpořit tak čerstvou zprávu, že kapela vydá v remasterované podobě všechna svá alba. Megaprojekt je srovnáván s podobným krokem, který před dvěma lety udělali Beatles. Od 26. září by se v obchodech postupně mělo objevit všech 14 alb Pink Floyd v digitálně vyčištěných verzích; k mání budou jednotlivě a pak i v jednom boxu.

Pink Floyd prý berou projekt jako loučení s érou fyzických nosičů. Kapela složená ze studentů výtvarné školy chce proto věnovat velkou pozornost i vizuální stránce nahrávek včetně detailů o původních obalech. Hlavně však hodlá jako bonus nabídnout fanouškům i rarity a nevydané verze písní.

Například deska The Dark Side of the Moon z roku 1973, které reedice zahájí, bude k dispozici ve dvou a v šestidiskové verzi. Rozšířené vydání jednoho z neprodávanějších alb všech dob nabídne například hit Money v rychlejším tempu nebo odlišnou verzi skladby The Great Gig in the Sky, ve které nezní hlas zpěvačky Clare Torryové.

Foto: Aktuálně.cz

Rozšířená verze alba Wish You Were Here (1975) zase bude obsahovat nečekanou verzi titulní písně: v nahrávce považované dlouho za ztracenou znějí jazzové housle Stephana Grappelliho. Kapela se  s ním setkala při nahrávání desky v Abbey Road a požádala ho, zda by s nimi něco nezkusil natočit. Grappelli ochotně souhlasil; byl ve studiu i s houslistou Yehudi Menuhinem, ale ten si prý nakonec netroufl na improvizaci.

Třetí přijde na řadu na začátku dalšího roku zmíněná The Wall, jež nabídne třeba jinou verzi singlového hitu Another Brick in the Wall (Part 1) s odlišným textem. Waters tu zpívá "We don't need your adulation/we don't need your starry gaze" namísto známého "We don't need no education/  we don't need no thought control". Slavné dvoualbum vyjde v tří a sedmidiskové verzi (luxusnější varianty mají vždy obsahovat i DVD disky s dokumenty).

Vzhledem k velikosti projektu je tak možné, že se při jeho propagaci zbývající Pink Floyd znovu „jednorázově a spontánně" setkají. Kapela má stále dost fanoušků a většina z nich patří ke gereraci, která je ještě zvyklá hudbu kupovat a rozšiřovat sbírky svých oblíbenců o nové informace a artefakty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy