Zazní z vánočního žebříčku Cageovo čtyřminutové ticho?

Karel Veselý
9. 10. 2010 11:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

Klasik ambientní hudby a slavný producent Brian Eno přichystal na letošní rok comeback. Nové album Small Craft on a Milk Sea vychází na začátku listopadu na britské značce Warp Records, která se zabývá hlavně experimentální elektronickou hudbou. Spojení ale to není úplně od věci - když si poslechnete první ochutnávku z desky nazvanou Forms of Anger, uznáte, že dvaašedesátiletý veterán do katalogu labelu, jenž vydává Autechre, Aphexe Twina nebo Flying Lotuse, docela dobře zapadne.

 

Zprávy

Jediný den stačil, aby Soundgarden prodali milion kusů své comebackové kompilace Telephantasm. Při současných bídných prodejích něco neslýchaného. Je v tom ale háček: výběr hitů a starších nevydaných skladeb nebyl v dostání v obchodech s hudbou, ale jako součást balíčku videohry Guitar Hero: Warriors of Rock.

Foto: Charles Peterson

Zatímco předchozí verzi provázel skandál s volně použitelnou figurou Kurta Cobaina, který mohl hrát třeba Bon Jovi, další zástupci grungové trojky své hudební sousedy neřeší. „Chtěli jsme tím samozřejmě jít naproti mladým lidem, kteří třeba o  Soundgarden nikdy neslyšeli," prohlásil frontman Chris Cornell, který v mezidobí zpíval s Audioslave, nazpíval titulní píseň pro bondovku Casino Royale a loni natočil desku s hvězdným r'n'b producentem Timbalandem.

V době zrodu grunge požívali Soundgarden v Seattlu status superhvězd. Byli zdejší kapelou, která přestoupila k velké firmě, následně jeli turné jako předkapela Guns N' Roses. Největší úspěch kapelu potkal v roce 1994, kdy jejich album Superunknown debutovalo na špici Billboardu a singly Spoonman i Black Hole Sun získaly Grammy.

Pro klasiky grunge  je Telephantasm  první deska po třinácti letech od obdobné kompilace A-Sides, navíc obsahuje i dosud nevydanou skladbu Black Rain. V obchodech je k mání i 2CD verze s DVD, kde jsou další raritní tracky a videa.

Guitar Hero: Warriors of Rock pro konzole PlayStation 3, Wii a Xbox 360 je už šestou variací na populární hry s plastovými kytarkami. Z enormního úspěchu profitují i muzikanti, z oficiálního serveru hry se doposud prodalo přes šedesát milionů skladeb a zasloužilé kapely jako Aerosmith, Metallica nebo Van Halen dokonce dostaly vlastní verzi hry, které je znovu dostala do žebříčků (další kapely se dočkaly v příbuzném Rock Bandu). Na aktuální novince spolupracoval Gene Simmons z Kiss nebo Dave Mustaine z Megadeth, jehož kytarové sólo musí hráči porazit v samotném závěru.

 

Další zprávy

Vstupenky na příští Glastonbury (začíná 22. června 2011) se začaly prodávat minulou neděli a byly pryč během čtyř hodin, tedy o osm hodin rychleji než loni. K mání bylo 137 tisíc lístků, celková kapacita je o 40 tisíc míst větší. Festival tak opět potvrdil pozici jedné z nejslavnějších přehlídek pod širým nebem, která se vyprodaná jen na své jméno, aniž je už znám kompletní program.

Foto: Reuters

Skladba 4'33" amerického komponisty Johna Cage z roku 1952 platí ve světě avantgardní hudby mezi klasiku. Její zlomyslné kouzlo spočívá v tom, že partitura obsahuje jedinou notaci -  pauzu trvající čtyři a půl minuty, během níž se má publikum vyladit a vnímat „zvuky ticha". Teď se kompozice bez jediného tónu možná dočká i nečekaného hitparádového triumfu: partička britských nadšenců. která vloni udělala vánoční číslo jedna z velmi nesváteční vypalovačky Killing In The Name Of od amerických rockerů Rage Against The Machine, chce letos žebříčkovému teroru umělých hvězd z televizních soutěží vzdorovat právě s Cageovou meditací. Jestli bude skutečně z vrcholu tradičního žebříčku znít čtyřminutové ticho, se dozvíme 18. prosince. 

A ještě jedna kampaň: „Rivers Cuomo každý rok přísahá, že se změnil a že nové album Weezer bude ta nejlepší věc, kterou udělali od desky Pinkerton. A co pak dostaneme? Další hromadu sraček jako Beverly Hills nebo I'm Your Daddy. Tenhle vztah mezi Weezer a jejich fanoušky je pěkně potupný a je potřeba ho pro jednou ukončit." Těmito slovy zahájil na svém webu James Burns veřejnou sbírku ,v níž chce vybrat od fanoušků skupiny Weezer deset milionů dolarů a pak je nabídnout kapele, aby se rozešla. Rivers Cuomo se k velkorysé k nabídce nevyjádřil. 

 

Žebříčky

Na čele amerického singlového žebříčku zůstává Bruno Mars s Just The Way You Are, v Británii ho ale sesadila domácí senzace - rapper Tinie Tempah, který díky Written In The Stars dobyl vrchol britské hitparády letos už podruhé./ Češi stále odmítají vzít na vědomí podzim: do čela českého radio žebříčku se po fotbalovém hitu Waka Waka vrátil australský projekt Yolanda Be Cool & DCUP a jejich We No Speak Americano. / Pořadí nejprodávanějších amerických desek vládne country bard Kenney Chesney s Hemingway's Whiskey. Porazil tak rappera Lil Wayneho a jeho album I Am Not A Human, jež se ale zatím prodává jen v digitální podobě.

Foto: Aktuálně.cz

V Británii se do čela vrátili dublinští rockeři The Script, kteří trochu překvapivě porazili autorské album producentského hitmakera Marka Ronsona a jeho hostů. / Na čtyřce se hitparádového úspěchu dočkal premiér Winston Churchil, jehož projevy na albu Reach for the Sky zhudebnila kapela královských ozbrojených leteckých sil u příležitosti sedmdesátého výročí bitvy o Británii. Album porazilo i skotskou zpěvačku KT Tunstall, jejíž Tiger Suit je na pětce.

Video týdne

Rave-rapový fenomén Die Antwoord už přerostl „interweb" a teď se chystá zaútočit na hudební žebříčky; jejich debutové album $O$ se dočká oficiálního vydání už příští týden. Na desce jsou všechny jejich internetové hity, ale také například novinka Evil Boy, kterou natočili s jihoafrickým rapperem jménem Wanga a americkým producentem Diplo. Za velké peníze nahrávací společnosti k písničce udělali vizuálně nekompromisní videoklip, který si v ničem nezadá s jejich YouTube hitem Enter The Ninja. Jen tentokrát je tam všeho tak nějak víc, hlavně penisů. Než někdo začne klip kritizovat za nehorázný sexismus, měl by vědět že Wanga rapuje o svobodě odmítnout rituální obřízku běžnou v některých afrických kmenech. Aspoň to tvrdí sami členové Die Antwoord, což má totálních mystifikátorů od svou váhu.

 

Nové desky

Zmíněná KT Tunstall si dala úkol přiblížit se se svým staromilským písničkářstvím současnějšímu zvuku. A podle britských kritiků lze její snaze stát se novou Kate Bush uvěřit. / Nejslavnější rapový astmatik Tricky má novou desku Mixed Race, na které se hip hop potkává s reggae, jazzem nebo rockem do těžko definovatelného celku. Kritici ovšem vytýkají nové kolekci nekonzistenci, jež bývalého spolupracovníka Massive Attack ostatně doprovází už od poloviny 90. let. / Kytarovou virtuozitu s punkovým postojem nabízí americká hudebnice Marnie Stern. Její třetí album tentokrát obsahuje i celkem čitelné písničkářství a po extrémisticky dlouhém názvu předchozí desky je novinka bez jména. /Domácí dvojice violoncellistek Tara Fuki na čtvrtém albu Sens znovu rozehrává snové plochy na pomezí vážné hudby, world music a folku. Jak jsme zvyklí, na albu najdeme i několik polsky zpívaných skladeb. Jednu z nich - Zwierciadło - nabízejí zdarma ke stažení.

 

Odjinud

Do Prahy se v neděli po dvou letech vrací americká kapela Shellac, která zahraje v klubu Futurum. Jejím frontmanem není nikdo jiný než slavný producent Steve Albini, který stojí za syrovým soundem řady důležitých rockových desek včetně posledního alba Nirvany In Utero nebo Rid Of Me od PJ Harvey. Albini je nekompromisním kritikem současného stavu hudebního průmyslu a hýčká si svoji nezávislost. Jak vážně bere svůj postoj, ukázal v rozhovoru pro americký lifestylový časopis GQ.

Nejprve si šťouchnul do kolegů Sonic Youth, kteří prý neměli nikdy podepsat smlouvu s velkou nahrávací společností a měli by se za to stydět. Na otázku, co si myslí o módě,  pak odpověděl že „celá idea módy je odporná". A dodal: „Doufám, že váš časopis brzy zkrachuje a lidi, kteří se živí tím, že vypadají pěkně, budou muset konečně dělat něco pořádného." Otázka tedy zní, jaký dress code zvolit do nedělního Futura.

Foto: Aktuálně.cz

Bratři Butlerové z kanadských indierockových hrdinů Arcade Fire poskytli velký rozhovor portálu Pitchfork a taktéž se bavili o budoucnosti hudebního průmyslu. „Velké nahrávací společnosti ztratily směr. Je to jako realitní bublina. Úplně ztratili kontakt se svými kořeny. Všichni mlátili prázdnou slámu a rozhazovali peníze, nemysleli na to, že by měli vydávat dobrou hudbu nebo reflektovat technologické novinky," vysvětluje Win Butler důvod současné krize hudebního průmyslu.

Třináct slavných muzikantů včetně Iggy Popa nebo Mikea Pattona vybíralo na hudebním webu The Quietus svoje nejoblíbenější desky od Milese Davise. Cosey Fanni Tutti a Chris Carter z industriálních klasiků Throbbing Grisle stylově odpověděli: „Kdo to je Miles Davis?" Kdo by jim to chtěl vysvětlit, může to zkusit na konci října, kdy hrají v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy