Zappa bude v Divadle Archa hrát Zappu

Pavel Kroulík
1. 6. 2009 15:07
Diváci mohou vyhrát kytaru syna Dweezila
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Největší hity z repertoáru svého otce, slavného amerického kytaristy a zpěváka Franka Zappy, zahraje v pondělí v pražském Divadle Archa jeho syn Dweezil v rámci projektu Zappa Plays Zappa

Starší Zappův syn se svojí kapelou přijede do České republiky jako držitel Grammy za instrumentální skladbu Peaches En Regalia.  S Dweezilem Zappou by měl vystoupit jako zvláštní host kytarista Ray White, člen koncertní kapely Franka Zappy Mothers of Invention.

Projekt Zappa Plays Zappa debutoval na pódiích v roce 2006 a do letošního roku Dweezil několikrát v různém složení objel celý svět. Před třemi lety se objevil i v tehdejší pražské Sazka Areně.

„Abych mohl hrát otcovu hudbu správně, bylo nutné, abych pořádně rozuměl jejím základům, což znamenalo hodně studia a zkoušení," říká Dweezil. K nahrávce oceněné dodává: "Při zkoušení jsem hrál společně s Frankovým kytarovým sólem z původního alba Hot Rats. Tuto desku věnoval mně, protože na ní pracoval v době, kdy jsem se narodil."

Na pondělním koncertu by měly zaznít i nově nastudované skladby. Návštěvníci koncertu budou moci navíc vyhrát v tombole kytaru Hagstrom Swede Gold Top a původní kufr s podpisem Dweezila Zappy.

Dweezil Zappa, původním jménem Ian Donald Calvin Euclid Zappa, se narodil v roce 1969 jako druhé ze čtyř dětí Franka Zappy. Se svým bratrem Ahmetem hrál na kytaru ve společné kapele i v řadě dalších formací.

Kromě koncertního pódia dostal Dweezil také role v několika filmech i televizních pořadech, je autorem hudby k některým programům, například Ben Stiller Show a Jamie Kennedy Experiment.

Vydal několik alb, sám hostoval jako kytarista na mnoha dalších. Ve svém studiu připravuje a zpracovává pro nová vydání staré nahrávky svého otce.

 

Právě se děje

Další zprávy