Žánrové Anděly mají Květy, BPM nebo Mythematica

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 4. 2010 7:17
Hlavní ceny akademici udělí v sobotu na Nově
Foto: http://www.basnicipredmikrofonem.com/

Praha - Vítězi žánrových kategorií výročních cen Akademie populární hudby Anděl za loňský rok se stali Květy, Green Smatroll, Jaromír Honzák Quintet, BraAgas, Žamboši, Mythematica, BMP a Negative Face. Výsledky ankety o album roku v menšinových žánrech byly oznámeny v pátek v pražském Kulturním centru Novodvorská.

V žánrových cenách hlasují hudební odborníci, kteří dané styly celoročně sledují. Také proto se tyto trofeje těší mnohem větší prestiži než ceny v hlavních kategoriích, o kterých rozhodují šlenové Akademie populátní hudby.

Její členové jsou totiž často s hudbou spjatí spíš obchodně, naopak uznávaní experti akademii čím dál víc opouštějí. Kreditu cen nepomáhají ani nedávní a současní pořadatelé: agentutra Petarda Petra Šišky a firma Lewron, která od ní organizaci převzala před dvěma lety.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Andělé pod jejich kuratelou prosluli nekonečnými výstupy sponzorů, obskurními zahraničními hosty a obchodním popojením organizátorů s řadou účinkujících. Přestože hudebníci o výroční trofeje a zpětnou vazbu stojí, stále častěji se v médiích objevuje otázka, komu jsou ještě ceny v této podobě ku prospěchu.

Z alternativní scény se příslušným porotcům nejvíce líbila skupina Květy s dalším albem Myjau v produkci Ondřeje Ježka a s hostující Lenkou Dusilovou. Skupina tuzemských rapperů vystupujících pod hlavičkou BMP s albem Horizonty dominovala v kategorii hip-hop.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Andělé znovu mění nominace: Nohavica a Kabát jsou zpět

V kategorii world music bodovala s nahrávkou Tapas dívčí skupina BraAgas, která má v repertoáru staré provensálské, galícijské a sefardské písně z celé Evropy. Hudební formace Žamboši zvítězila v kategorii folk & country s deskou Přituhuje, nahrávka Jaromír Honzák Quintet s názvem Little Things nejvíce zaujala porotu kategorie jazz & blues.

Debutové eponymní album projektu Mythematica, za nímž stojí Daniel Špaček, uspělo v kategorii elektronické muziky, kategorii hard & heavy vyhráli Negative Face s albem Garden Of Wishes označovaným za "metalový surrealismus". Vítězství v kategorii ska & reggae se stalo zásluhou alba Rude Jazz kořistí formace Green Smatroll.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Při loňském vyhlašování žánrových cen se z prvenství radovali rapper Vladimir, skupina Terne Čhave, Bratři Ebenové, David Dorůžka, kapela První hoře, deska Okolo souboru OTK a formace Prague Ska Conspiracy.

Výsledky letošních velkých Anděl budou vyhlášeny 17. dubna. Sošky Andělů budou rozdány na základě hlasování akademiků v Incheba Aréně na pražském Výstavišti v přímém přenosu televize Nova.

Nejvíc šancí na vítězství má třinecká skupina Charlie Straight. Čtveřice může získat sošku anděla hrajícího na šalmaj v kategoriích album roku, objev roku a videoklip roku. Dvě nominace mají Monkey Business, Toxique a Aneta Langerová. 

Kromě nahrávky Charlie Straight se v kategorii album roku ucházejí o sošku Jaroslava Róny Monkey Business a Miro Žbirka. Objevem roku můžou být mimo Charlie Straight také David Deyl či Sunflower Caravan.

Právě skupiny Sunflower Caravan protestovala proti způsobu organizace letošních Andělů. V prohlášení kapela kritizovala pořadatele, že nominovaní na ceny v kategoriích klip roku a objev roku byli nakonec vyřazeni z živého vystupování na předávacím večeru.

Pořadatelé již řešili v souvislosti s letošními Cenami Anděl jeden velký problém. Po kritice z řad muzikantů se zástupci tuzemské pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) a pořadatelské agentury Lewron dohodli na odstoupení od navrhovaného pravidla, aby šanci na získání ceny měli pouze ti, kdo se zúčastní slavnostního vyhlášení výsledků.

 

Právě se děje

Další zprávy