Záloha na první album Nirvany? Šest set dolarů

Kultura Kultura
22. 8. 2013 15:15
Firma Sub Pop zveřejnila první smlouvu grungeové legendy
Nirvana (Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl) v roce 1993.
Nirvana (Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl) v roce 1993. | Foto: Aktuálně.cz

Seattle - Z hlubin grungeové historie přicházejí a ještě v září zřejmě budou přicházet nové rarity o kapele Nirvana. Není divu, vždyť jejich poslední studiové album In Utero slaví letos 20 let od vydání.

Nezávislý label Sub Pop, který možná navěky bude mrzet, že ztratil svou největší akvizici, zveřejnil na sociální síti Tumblr po letech první nahrávací smlouvu Nirvany. Na cáru papíru vyplněném možná obyčejnou tužkou, je napsaná i cifra, kterou Nirvana měla dostat jako roční zálohu - 600 dolarů.

Foto: Sub Pop

Smlouva není datovaná, ale začíná 1. ledna 1989 a měla platit tři roky. Sestava kapely je tehdy čtyřčlenná: Kurt Cobain, Jason Everman, Chad Channing a Krist Novoselic, jehož jméno je zkomoleno na Chris. Pokud vám chybí Dave Grohl, je nutné připomenout, že se za bicími Nirvany objevil až v roce 1990.

Pokud by kontrakt vydržel celé tři roky, měla už si Nirvana přijít na daleko víc peněz - po roce na 12 tisíc dolarů a v dalším na dvojnásobek.

Ač je smlouva sepsána na tři kompletní alba, Nirvana pro Sub Pop nahrála jen svůj debut Bleach. 30. dubna 1991 už Nirvana podepsala daleko jinou smlouvu u "major labelu" DGC/Geffen, kde vydala Nevermind, a se třiceti miliony kopií prodaných po celém světě změnila historii rockové hudby. U stejné firmy pak vyšlo 23. září 1993 i poslední album kapely In Utero.

To se 20. září dostane na trh ve výroční edici. Kromě klasické jednodiskové remasterované verze se fanoušci dočkají například i Super Deluxe Edition, v níž najdou celkem tři CD a jedno DVD a několika hodinami raritního a dosud nikdy nevydaného materiálu.

Foto: Aktuálně.cz

Mezi více než sedmdesáti nahrávkami budou raritní demo nahrávky, b-strany kdysi vydaných singlů, kompilační songy a nikdy nezveřejněné živé nahrávky z posledního turné kapely v sestavě Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl a Pat Smear.

Zásadní bude pro fanoušky i zmiňované DVD s kompletním záznamem legendárního koncertu Nirvany, který kapela odehrála v prosinci 1993 v Pear 48 v Seattlu, a to v rámci natáčení pravidelného pořadu Live and Loud na MTV.

Experti a samozřejmě i producent alba Steve Albini In Utero pokládají za vrchol tvorby Nirvany - za daleko drsnější a přesvědčivější než Nevermind.

Kurt Cobain spáchal sebevraždu 5. dubna 1994.

Čtěte také
Video: Největší hity Nirvany pohromadě

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy