Začínají vyprodané Colours of Ostrava s Reginou a Iggym

Kultura Kultura
15. 7. 2010 13:48
Na letošní ročník si koupilo lístek 25 tisíc lidí

Ostrava - V Ostravě začíná čtyřdenní hudební festival Colours of Ostrava. A už teď je jasné,  že prostory na Černé louce a pod Slezskoostravským hradem od 15. do 18. července obsadí 25 tisíc návštěvníků.  Letošní (v pořadí  devátý) ročník je totiž poprvé dopředu vyprodán. 

Tuzemskou premiéru zde letos zažijí rusko-newyorská písničkářka Regina Spektor a kapela Afro Celt Sound System - nejprodávanější hvězdy vydavatelství Real World Petera Gabriela propojují taneční beaty s Afrikou, Kelty a pákistánskou bhangrou. 

K nejočekávanějším jménům letoška patří i vystoupení Iggyho Popa a jeho The Stooges. V line-upu festivalu jsou také norští Jaga Jazzist, francouzský trumpetista Erik Truffaz se svým  pařížským projektem, psychedeličtí Porcupine Tree, divocí finští Alamaailman Vasarat, Brendan Perry, polovina legendárních Dead Can Dance, švýcarská zpěvačka Sophie Hungerová i řada kapel z oblasti word a etno music.

Foto: Aktuálně.cz

Žánry, se kterými festival začínal, mají v programu stále pevné místo, ale současné spektrum přehlídky sahá od po poměrně progresivních jmen a alternativních umělců až po zaručené jistoty (český pop, obnovení Cranberries).

Festival si hodně zakládá na tom, že se liší od většiny dalších českých letních přehlídek, a v posledních letech se snaží tuto pozici demonstrovat i zahajovacími koncerty: předloni ho odstartoval norský saxofonista Jan Garbarek, loni skladatel a klavírista Michael Nyman se svým ansámblem.

Letošní Colours od 20 hodin oficiálně zahájí koncert The Gypsy Queens and Kings, největších hvězd současné romské hudby, s nimiž vystoupí i zpěvačka Esma Redžepova z Makedonie. Na hlavní scéně se představí i Dulsori - korejští hráči na rituální bubny.

Zároveň se rozběhne program také na dalších festivalových scénách včetně nové New York City stage upravené ve stylu newyorského klubu. Další nová scéna s audiovizuálními pořady o současné hudbě je umístěná ve Staré Aréně.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kromě České republiky a Slovenska přijedou kapely z dalších 20 zemí. Z domácích zahrají Čechomor, Charlie Straight, Marta Kubišová, MIG 21, Skyline nebo Wohnout. Až do nedělních nočních hodin nabídne přehlídka na 16 scénách více než 160 kapel, DJs, divadel, diskusí, filmů, workshopů i výtvarných projektů.   

Připraveny jsou i novinky pro větší pohodlí návštěvníků. Poprvé má bude fungovat druhá lávka přes řeku Ostravici, která spojuje oba hlavní festivalové areály, u obou hlavních scén budou tribuny, divadelní scéna se přestěhuje do většího stanu a u Slezskoostravského hradu budou dvě venkovní scény. Návštěvníci budou mít možnost půjčit si kolo s cyklomapou a vyjet po zajímavých místech Ostravy a okolí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Lidé ode mě často čekají nějakou eskimo music
Američan v Rumunsku: Východní Evropa je posedlost

K dispozici bude návštěvníkům i velké stanové městečko a další zázemí. Posílena bude MHD, fungovat bude i bezplatná festivalová linka. Návštěvníci tradičně získají zdarma průvodce s informacemi o zahraničních kapelách i doprovodných programech.

 

Právě se děje

Další zprávy