Začínají Folkové prázdniny v Náměšti, připomíná je nová deska Bittové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 7. 2021 11:31
Současně se sobotním zahájením festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, který potrvá do 31. července, vychází záznam loňského koncertu Ivy Bittové.
Iva Bittová při loňském vystoupení na Folkových prázdninách.
Iva Bittová při loňském vystoupení na Folkových prázdninách. | Foto: ČTK

Houslistka a zpěvačka, jedna z nejvýraznějších osobností české alternativní scény, na nahrávce nazvané Pro radost účinkuje s Antonínem Fajtem, Ivem Viktorinem, Vladimírem Václavkem a sborem Babačka.

Koncert se uskutečnil loni 30. července, kdy se kvůli protipandemickým opatřením konala jen komornější verze festivalu. Záznam vydává firma Indies Scope.

O zrušení plnohodnotného loňského ročníku Folkových prázdnin pořadatelé rozhodli v květnu. Podle dramaturga Michala Schmidta to bylo po dohodě s některými umělci, kteří měli v Náměšti vystoupit. Nakonec se uskutečnilo jen několik koncertů nazvaných Připomínky folkových prázdnin. Jedním z nich bylo právě vystoupení Bittové v nezvyklé sestavě.

"Takřka s jistotou jsme věděli, že k hudebnímu dobrodružství, jaké nám i sobě připravili, přistoupí s vášní vyhrazenou pouze těm, co se v něm nikdy neztratí. A ještě do něho stačí vtáhnout publikum a poskytnou mu příležitost na chvíli zapomenout na všechny starosti a zazpívat si s početným sborem Babačka a vlastně se všemi, důvěrně známé písničky z Balady pro banditu, Ivina lidového repertoáru nebo s Ivo Viktorínem ty od AG Fleku," říká k nahrávce dramaturg festivalu Michal Schmidt.

Bittové syn Antonín Fajt je klavírista a skladatel žijící v USA. Zakladatel folkové skupiny AG Flek Ivo Viktorin zpívá a hraje na kytaru. S kytaristou a baskytaristou Václavkem z kapely Dunaj již Bittová spolupracovala dříve. Dětský a ženský soubor Babačka pak sestavila z nadšenců v obci Bory u Žďáru nad Sázavou, kde nyní žije, napsal server Lidovky.cz.

Podle něj mělo vystoupení takřka rodinnou atmosféru. Viktorin zahrál dvě písně AG Fleku, Václavek zařadil skladbu ze svého téměř 30 let starého debutu, sbor Babačka uvedl lidové písně i Zabili, zabili z Balady pro banditu.

Zpěvačka říká, že pozvání do Náměšti nad Oslavou pro ni bylo výzvou. "O to větší v době pandemické, kdy zavládla nejistota realizace živé produkce. Oslovila jsem své nejbližší přátele muzikanty a sbor Babačka. Vznikl barevný program včetně nádherné veselé dekorace prostoru a k dotvoření jedinečné atmosféry přispěla spontánní radost publika v maskách. I přes zakrytá ústa maskou jsem viděla zářivé jiskry v očích a slyšela jejich hlasy," líčí Bittová.

Iva Bittová a soubor Babačka zpívají Já mám ženu maličkou. | Video: Indies Scope

Letos se Folkové prázdniny konají po pětatřicáté, tradičně na náměšťském zámku a v jeho parku. Multižánrová akce do Česka opět pozvala mnoho zahraničních interpretů, vystoupí mimo jiné zpívající americká violoncellistka a banjistka Leyla McCalla, španělský producent a portugalská zpěvačka coby dvojice Lina_Raül Refree nebo marocká zpěvačka z etnika gnawů Asmâa Hamzaoui.

Zahraniční hosty doplní Robert Křesťan s Druhou trávou, Beata Hlavenková s Kapelou snů nebo ve čtvrtek 29. července opět Iva Bittová, tentokrát v doprovodu Mucha Quartet.

 

Právě se děje

Další zprávy