Začaly populární Proms na ostrovech i v Praze

kul
16. 7. 2007 9:33
Hvězdami budou Garrick Ohlsson i Andrea Morricone
Foto: Prague Proms

Londýn, Praha - Jiří Bělohlávek v londýnské Royal Albert Hall zahájil o víkendu jednu z nejslavnějších a nejstarších koncertních sérií na světě BBC Proms. Na závěr 8. září se pak stane prvním dirigentem,  který bude řídit vyvrcholení série  a jeho mateřským jazykem není angličtina,.

BBC Proms mají počátky v roce 1895, během koncertů se smělo jíst, pít i kouřit. Pánové ovšem byli vyzváni, aby neškrtali zápalkami během árií. Dodnes udržují promenádní charakter - nejlepší místa hned u orchestru jsou k stání.  Každý rok je BBC Proms maratonem více než sedmdesát hlavních koncertů. Milovníci klasické hudby nemusejí nutně do Royal Albert Hall, protože koncerty vysílá BBC a jsou přenášeny i na internetu.

Vše vrcholí v září dvěma závěry. Tím oficiálním je zmíněný koncert tradičně zvaný Poslední večer Proms, během něhož si celá Albert Hall zazpívá populární Elgarovu Zemi naděje a slávy. Na tento koncert je tak obrovský zájem o lístky, že je pořadatelé prodávají jen těm, kteří si koupí vstupenky nejméně na šest jiných koncertů. Přesto zmizí během několika hodin.

Druhým, neoficiálním koncem série jsou Proms v parku, které se konají ve stejný večer v londýnském Hyde Parku a v dalších parcích po Británii - takže v tento večer zpravidla poslouchá živě klasickou hudbu kolem milionu lidí.

Foto: Proms Prague
  

Dosavadní podobu koncerty dostaly koncem 20. let, kdy byly paradoxně ve finanční krizi. Právě tehdy se objevil na scéně nováček - rozhlasová stanice BBC, která v roce 1927 dostala první chartu, jež jí kladla za poslání informovat, vzdělávat a bavit. Proms měly podobné cíle, proto jim BBC poskytla střechu a finance. O tři roky později vznikla BBC Symphony Orchestra, kterou nyní Bělohlávek řídí.

Za války Luftwaffe vybombardovala koncertní síň. Jediné další koncertní síni, která byla tehdy k dispozici a kde sídlí Proms dodnes, byla Royal Albert Hall.

Od londýnské tradice se odvozují i Prague Proms. Jejich  třetí ročník zahájila minulý týden Eva Urbanová. I tady chtějí organizátoři zpříjemnit letní večer hudebním zážitkem; do 29. července se za tím účelem uskuteční 15 koncertů klasické a jazzové hudby.

Hvězdami festivalu budou šéfdirigent Českého národního symfonického orchestru Dalibor Pešek, americký klavírista Garrick Ohlsson, jazzman Karel Růžička nebo dirigent Andrea Morricone, syn italského autora filmové hudby.

Hudba sahá od Bacha a Mozarta přes Dvořáka a Verdiho po Bernsteina, Gershwina a Webbera. Český národní symfonický orchestr, jehož zakladatel, ředitel a trumpetista Jan Hasenöhrl za myšlenkou přehlídky stojí, vystoupí celkem sedmkrát.

Oficiální stránky Prague Proms ZDE 


 

 

Právě se děje

Další zprávy