Začal trutnovský festival v Brně, zahrají Ondřej Havelka nebo Michal Prokop

ČTK ČTK
20. 8. 2021 21:10
Stovky lidí v pátek odpoledne zavítaly do brněnského areálu Na Střelnici, kde začal třídenní festival nazvaný TrutnOFF BrnON. Ve městě se koná podruhé, navazuje na tradici někdejších trutnovských přehlídek. Do neděle se pódiu vystřídá pět desítek kapel, součástí akce jsou také bohoslužby, přednášky, divadlo nebo meditace.

Eva Navrátilová za pořadatele řekla, že areál se začal plnit hned odpoledne. Večer na návštěvníky čeká Ondřej Havelka a orchestr Melody Makers nebo kapela Visací zámek. V sobotu vystoupí J.A.R. a Michal Prokop s Framus Five, v neděli Pražský výběr a Flamengo.

Jeden z nejstarších českých undergroundových festivalů začal v 80. letech minulého století v Trutnově, kde se naposledy konal roku 2016. Město opustil kvůli sporům s radnicí. Loni se poprvé konal v Brně navzdory koronavirovým opatřením.

Každý ročník je podle pořadatelů někomu zasvěcený, letos obcím zasaženým červnovým tornádem. Tamní obyvatelé mají vstup zdarma. Přijet mohou z Lužic, Mikulčic, Moravské Nové Vsi nebo Hrušek.

K pravidelným účinkujícím festivalu v minulosti patřily české undergroundové skupiny The Plastic People of The Universe a Garage nebo z mladších skupina Monkey Business. Vřelého přijetí od návštěvníků se v Trutnově dříve dostalo i hudebním osobnostem 60. let Martě Kubišové, Evě Pilarové a Waldemaru Matuškovi. Akci kdysi navštěvoval i bývalý prezident Václav Havel.

Festival se inspiroval americkým Woodstockem, jehož první ročník se konal roku 1969 poblíž amerického Bethelu. Pořadatelé tehdy očekávali desítky tisíc lidí, nakonec jich ale přišly stovky tisíc, účast se blížila i půl milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy