Začal přerovský jazzový festival, Jiří Stivín na něm oslavil osmdesátiny

ČTK ČTK
13. 10. 2022 23:59
Kytarista Roman Pokorný tento čtvrtek v Přerově odehrál prolog Československého jazzového festivalu. V Městském domě posluchačům představil album Brazilian Coffee, jímž vzdává hold latinskoamerické hudbě. Dále vystoupilo kvarteto saxofonisty Jiřího Stivína, jenž zde s předstihem oslavil 80. narozeniny.

Samotná třídenní přehlídka s dlouholetou tradicí se uskuteční teprve příští týden. Československý jazzový festival začal prolog podle pořadatele Rudolfa Neulse dělat i na přání muzikantů.

"Prolog býval vždy dříve, a to v dubnu, v rámci Mezinárodního dne jazzu. Kvůli covidu jsme prolog jednou zrušili, už loni jsme jej dělali týden před festivalem a letos v tom pokračujeme," vysvětluje Neuls. "Koncerty jsme nově zúžili na dvě kapely za večer, aby to nebylo pro posluchače náročné," doplňuje.

Šestapadesátiletý kytarista Roman Pokorný v Přerově představil letošní projekt Brazilian Coffee. Své nové skladby v latinskoamerických rytmech uvedl s klávesistou Vítem Pospíšilem, baskytaristou Vladimírem Klimentem, bubeníkem Jiřím Slavíčkem a perkusistou Michitem Sanchezem. "Stejnojmenné album natáčel s touto kapelou letos v červnu. Pokorný již za svou kariéru vydal devět autorských alb a je právem řazen k nejlepšímu, co nabízí pražská jazzová scéna," tvrdí pořadatelé festivalu.

Dále vystoupil saxofonista, flétnista a skladatel Jiří Stivín, jenž příští měsíc oslaví osmdesátiny. "Je to pro něj vzpomínka na dobu, kdy tady v Přerově začínal, bylo to někdy v roce 1966 až 1967. Byl jedním z těch, kdo na prvních ročnících festivalu vystupoval jako aktivní muzikant," doplňuje pořadatel Neuls.

Hlavní část festivalu se uskuteční 20. až 22. října. Do Přerova přijede sedmdesátiletý jazzový kytarista a skladatel Lee Ritenour, vystoupí také americká skupina Ghost-Note hrající směs funku, hiphopu a jazzové fusion, či francouzská zpěvačka Cyrille Aimée. Prostor dostanou i klavíristka Kristina Barta nebo trumpetista Juraj Bartoš.

 

Právě se děje

Další zprávy