Začal festival Rock for People. Tisíce lidí tleskaly metalovému reggae Skindred

Začal festival Rock for People. Tisíce lidí tleskaly metalovému reggae Skindred
Středeční zahájení festivalu Rock for People.
Středeční zahájení festivalu Rock for People.
Středeční zahájení festivalu Rock for People.
Středeční zahájení festivalu Rock for People.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
15. 6. 2022 19:51
Britská reggae metalová kapela Skindred sklidila aplaus tisíců lidí na festivalu Rock for People, který tuto středu začal na letišti v Hradci Králové. Odehrává se na šesti pódiích, sedmou scénu určenou největším hvězdám pořadatelé otevřou ve čtvrtek.

Program už začal také na stage Petra Svobody, pojmenované po věrném návštěvníkovi festivalu, který vloni zemřel. Lidé stále přijíždějí, pořadatelé jich očekávají přes 30 tisíc.

Festival po poledni zahájila kytarová čtveřice The Complication. Hvězdami středečního programu budou Idles, kteří podle serveru Aktuálně.cz "vracejí smysl kytarové hudbě", nebo skotští Biffy Clyro. Ti roku 2017 v Praze předskakovali známějším Guns N' Roses.

V dalších dnech vedle amerických skupin Green Day a Fall Out Boy zahrají Weezer, Enter Shikari nebo Sum 41. Organizátoři sázejí především na zahraniční hosty. Čechy zastoupí kolektivy Bert & Friends, Deaf Heart, Ivan Mládek a Banjo Band nebo John Wolfhooker. Na hlavní scéně v poslední den festivalu 18. června jako jediná česká kapela vystoupí Vypsaná fixa. Její koncert bude výjimečný, protože tradiční účastník Rock for People zahraje písně na přání diváků.

Součástí festivalu je i doprovodný program na podporu válkou zasažené Ukrajiny. Z prodeje již zmizely čtyřdenní vstupenky a k mání jsou jen poslední jednodenní. Podle organizátorů je letošní 26. ročník zlomový, rozpočet poprvé překročil 100 milionů korun.

"Většinu vstupenek si lidé koupili za staré ceny, které byly nastavovány v roce 2020. Ty jsou konfrontovány s realitou dnešních dnů, kdy produkční náklady rostou strmě nahoru a oproti roku 2020 jsou až o 40 procent vyšší," řekl deníku Právo ředitel festivalu Michal Thomes. "Z toho žádná ekonomická pohoda nevyplývá. Musíme se velmi snažit, abychom to celé zvládli," dodal.

Festival se na bývalém vojenském letišti koná od roku 2007, kdy se z kapacitních důvodů stěhoval z Českého Brodu. V Hradci Králové ho v minulých letech navštěvovalo přes 20 tisíc příznivců rockové hudby.

Loni se uskutečnil jen festival Rock for People Hope coby náhrada za plnohodnotný festival zrušený kvůli covidovým restrikcím. Předloni do areálu smělo pouze 500 lidí. Oba ročníky provázané protipandemickými omezeními většina českých festivalů finančně přežila díky dotacím a skutečnosti, že si mnoho lidí nechalo zakoupené vstupenky na letošek a nežádali vrácení peněz.

Mezi centrem Hradce Králové a letištěm bude pro návštěvníky Rock for People do neděle zdarma jezdit kyvadlová autobusová doprava. Trasa vede od autobusového terminálu přes zastávky Hlavní nádraží, Muzeum a Akademika Bedrny.

 

Právě se děje

Další zprávy