Za šáha ji znal každý. Na předrevoluční íránskou zpěvačku Guguš teď chodí exulanti

Kultura AP, Kultura
19. 3. 2022 11:59
Úzkost i odhodlání byly slyšet v hlase zpěvačky Guguš, když tento čtvrtek vystoupila na stadionu v Dubaji. V tu chvíli se nacházela na opačné straně Perského zálivu, než kde leží její rodný Írán. Tam se v 70. letech stala hvězdou i oblíbenkyní šáha a posléze tam 21 let čelila zákazům. Dodnes v Íránu nesmí vystupovat.

"Když dožijeme v ponuré samotě, kde znova najdeme ty krásné chvíle? Kéž by moje sny nezůstaly navěky nesplněné," zpívala persky Guguš. V průběhu 90 minut uvedla skladby jako Hamsafar, Kooh, Bigharar či závěrečnou Kavir, v překladu Poušť.

Jak píše agentura AP, koncert byl součástí světové výstavy Expo 2020 a navštívilo ho mnoho íránských exulantů, kterým Guguš bolestivě připomněla jejich minulé životy v dnes represivní teokracii.

Zpěvačka symbolizuje éru šáha Muhammada Rezá Pahlavího, jenž vládl Íránu v letech 1941 až 1979 a jehož syn, titulární šáh Kýros Rezá Pahlaví, žije od 80. let minulého století v americkém exilu. Na oslavě jeho sedmnáctin, ještě před islámskou revolucí, účinkovala právě Guguš.

Zpěvačka, vlastním jménem Faegheh Atašinová, tento týden v Dubaji předstoupila před tisíce lidí nejprve v jednoduchých bílých šatech, které později vyměnila za černou róbu. Když zařadila milostné písně a taneční hity, které vládly íránské hitparádě před revolucí z roku 1979, diváci s ní zpívali každé slovo. Guguš decentně tančila a vyjádřila přání, aby lidé na její koncert nezapomněli.

"Nedokážu popsat, jak moc ji miluju," vypráví nadšeně pětatřicetiletá Sára původem z Íránu. Na koncert přiletěla z Ománu a na stadionu byla s devítihodinovým předstihem, aby se dostala co nejblíž k pódiu.

"Moje země trpí tolika problémy, máme strašnou ekonomiku, vláda lidem nedovoluje žádnou svobodu. Ale máme tuhle legendu," říká. Ukazuje na dav, v němž se starší posluchači mísí s mladými dívkami. Některé jsou západně oblečené, jiné mají čádor neboli splývavý ženský oděv z tmavé látky. Skoro všechny ale zpívají z plných plic. "Doufám, že tohle někdy zažiju v Íránu," dodává Sára.

Svůj nejnovější singl Nazetke vydala Guguš tento týden. | Video: Blue Art Productions

Dnes jedenasedmdesátiletá teheránská rodačka azerského původu Guguš začínala jako kabaretní zpěvačka. Největší slávu v Íránu zažila na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy se stala oblíbenkyní šáha Muhammada Rezá Pahlavího. Účinkovala ve filmech, tamní ženy inspirovala k nošení minisukní a jmenoval se podle ní populární účes.

V roce 1979 však šáha svrhla islámská revoluce a duchovní zakázali ženám zpívat. Guguš byla toho času v Los Angeles, "z lásky k vlasti" se nicméně vrátila do Íránu, kde byla ještě na letišti zatčena, později vyslýchána a nakonec uvězněna, popsal vloni v hudebním časopisu Full Moon hudební kritik Jiří Moravčík.

Snímek z Gugušina koncertu v Dubaji.
Snímek z Gugušina koncertu v Dubaji. | Foto: ČTK/AP

"Následně ji islámský režim donutil distancovat se od ‚satanské západní hudby‘ a zříct všech veřejných aktivit. Nemohla žít bez Íránu, takže se podvolila a následujících jednadvacet let strávila v soukromí," uvedl Moravčík.

Až reformní vláda prezidenta Muhammada Chátamího v roce 2000 dovolila Guguš vycestovat do zahraničí, kde zažila comeback na předních světových pódiích včetně losangeleského Staples Center nebo arény v londýnském Wembley.

Díky tomu si zpěvačka uvědomila, že na ni po celém světě nezapomněly tisíce někdejších fanoušků, nyní žijících v exilu. Ve stejné době o jejím návratu k hudbě vznikl dokumentární film.

Nejmladší generace Íránců dnes její tvorbu zná převážně z pirátských nahrávek, stále je ale oslovuje, jak podle agentury AP dokázal nynější koncert v Dubaji. "Je naprosto úžasná," vypráví další divačka, třináctiletá Aida, která se narodila v Íránu a žije v Dubaji. "Celé moje dětství jsme s mámou tancovaly na hudbu Guguš každý den," dodává.

Před rokem Guguš vydala nové album nazvané 21, písně z něj nyní uvádí na světovém turné, v jehož rámci navštíví americké Los Angeles i kanadské Toronto. Fakt, že dostala svolení vystoupit v Dubaji, který je součástí Spojených arabských emirátů, podle agentury AP představuje zatěžkávací zkoušku pro tamní diplomatické vztahy s Íránem.

Ve skladbě Behešt z roku 2014 zpívala Guguš o lásce mezi lidmi stejného pohlaví. | Video: Blue Art Productions

Ve Spojených arabských emirátech už dekády žijí stovky tisíc Íránců a země podporovala bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ve snaze uvalit na Írán co nejpřísnější sankce.

Zatímco Teherán doufal, že světovou výstavu Expo 2020 využije k představení současné režimní kultury, pořadatelé oslovili Guguš. Proti tomu se hned ohradila íránská státní Rúdakího kulturní nadace a pořadatelům zaslala stížnost, v němž zpěvačku označila za "šáhovu milenku".

O dopisu široce informovala íránská média. Ta také znovu kritizovala Guguš za její videoklip k písni Behešt z roku 2014 o lásce mezi lidmi stejného pohlaví, za kterou v Íránu hrozí trest smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy