Za krádež hitu Sabotage mají Beastie Boys dostat 1,7 milionu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 6. 2014 12:41
Hiphopová legenda Beastie Boys je známá odmítáním využití svých songů v reklamě. Na výrobci nápojů, který porušil autorská práva, vysoudila kapela 1,7 milionu dolarů.
Beastie Boys: Sabotage.
Beastie Boys: Sabotage. | Foto: beastie boys

New York - Kapela Beastie Boys vysoudila 1,7 milionu dolarů (34 milionů korun) za neoprávněné užití svých skladeb v reklamě. Porota newyorského soudu přiřkla ve čtvrtek dvojici hudebníků odškodné za porušení autorských práv ze strany výrobce energetického nápoje Monster.

Téměř tři desetiletí působící skupina je známá tím, že nechce připustit jakékoli reklamní využití svých děl či jejich motivů.

Poslechněte si Sabotage od Beastie Boys.
Poslechněte si Sabotage od Beastie Boys.

Dvojice Adam Horovitz (známý jako Ad-Rock) a Michael Diamond řečený Mike D uspěla se žalobou na neoprávněné užití pětice svých skladeb včetně známého hitu Sabotage. Kalifornský výrobce nápojů sice uznal, že vědomě použil skladby v reklamním videu, které bylo na internetu ke zhlédnutí pět týdnů, avšak nabídl pouze odškodné ve výši 125 tisíc dolarů. Kapela požadovala dva miliony, k čemuž je verdikt poroty výrazně blíže.

"Jsme šťastni," komentoval Horovitz verdikt, proti němuž se nápojová firma hodlá odvolat. Jindy výřečné duo známé uvolněným přístupem k životu a nadhledem bylo u soudu soustředěné, bez známky úsměvu a rozhodnutí poroty přivítalo se značnou úlevou. Podle Diamondovy výpovědi by skupina nikdy nedala souhlas s reklamním využitím svých skladeb.

Beastie Boys na předávání Webby awards 2007
Beastie Boys na předávání Webby awards 2007 | Foto: Reuters

Od smrti svého třetího člena Adama Yauche řečeného MCA, který předloni podlehl ve věku 47 let boji s rakovinou, Beastie Boys nekoncertují ani nenahrávají nové skladby. Právě na existenční závislost zbývající dvojice na příjmech z dosavadní tvorby rovněž poukázal Diamond před soudem.

Jedna z průkopnických hiphopových skupin poprvé vešla v širší povědomí úspěšným albem Licensed to Ill, které se v roce 1986 vyšplhalo do čela hitparád. Od té doby prodali Beastie Boys přes 40 milionů alb a v roce 2012 byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy