YouTube si plácl i s EMI. Může hrát jejich klipy

kul, Reuters, BBC
1. 6. 2007 12:00
Další hudební gigant dovolí prohlížet videa svých umělců
Foto: EMI

New York - Místo náročné právní bitvy dohoda. Tak skončil spor mezi vydavatelstvím EMI a videoportálem YouTube.

EMI se na nejnavštěvovanější webovou stránku s videem zlobila proto, že uživatelům dovolila prohlížet si hudbu, na kterou má autorská práva. Nynější smlouva ale z obou stran dělá partnery a jediné omezení zní, že hudba chráněných umělců jako jsou Rolling Stones, Coldplay, Beatles nebo Pink Floyd nesmí být použita v nových projektech uživatelů.

EMI tak následovala příklad konkurenčního Universalu, Warner Music a Sony BMG, kteří už podobnou kompromisní dohodu s YouTube mají. I oni v zásadě uznali, že striktní boj proti ikoně současného "sociálního" internetu, která nabízí  zdarma ukládání i přehrávání videí, je  marný.

YouTube loni v říjnu koupil Google za 1,65 miliardy dolarů. Serveru už před dohodou hrozily žaloby a nejméně jedna byla tehdy podána. Nejhlasitěji se bránil gigant zábavního průmyslu Viacom, který chtěl rovnou miliardu dolarů.

Firma, která vlastní například MTV tvrdí, že YouTube hrubě porušuje autorská práva a kromě finančního vyrovnání požadovala i jistotu, že Google udělá u svého svěřence pořádek i do budoucna.

Čtěte o nejlepších videích na YouTube: Globální nebe má první oficiální e-hvězdy

 

Právě se děje

Další zprávy