Co znamená Woodstock. Před 52 lety začal festival tří dnů míru, lásky a bahna

Josef Vlček Josef Vlček
Aktualizováno 8. 8. 2021 14:28
Do dějin vstoupil hudební festival Woodstock, který na východním pobřeží USA začal před 52 lety. Nastartoval éru obřích rockových koncertů pro desítky tisíc diváků a v některých ohledech změnil pravidla hudebního průmyslu.

Organizátoři nebyli připraveni, že dorazí 400 tisíc lidí. Kvůli dešti se pastviny proměnily v bláto. 100 metrů od pódia nebylo nic slyšet. A kvůli zablokované dopravě jen nepatrná část posluchačů zažila závěrečné, nejlepší vystoupení kytaristy Jimiho Hendrixe. Pořadatelé byli ve ztrátě, čelili 80 žalobám. S úklidem se nikdo nenamáhal, buldozéry nahrnuly odpadky do jámy, kde je pak dělníci zapálili.

Festival se uskutečnil na pozemku v katastru městečka Bethel asi 70 kilometrů od Woodstocku v americkém státě New York.
Festival se uskutečnil na pozemku v katastru městečka Bethel asi 70 kilometrů od Woodstocku v americkém státě New York. | Foto: Reuters

Tam, kde se vyboural Dylan

Přesně před 52 lety, v pátek 15. srpna 1969, začal první ročník slavného hudebního festivalu Woodstock. V průběhu tří dnů se konal na necelých šesti čtverečních kilometrech pozemků farmáře Maxe Yasgura, asi 70 kilometrů jihozápadně od města Woodstock ve státě New York. Přijelo na svou dobu rekordních 400 tisíc diváků, vystoupilo 32 skupin a interpretů.

Město Woodstock bylo vybráno dílem náhodou, dílem proto, že pro tehdejší fanoušky rockové hudby mělo patinu kulturního centra oblasti. Navíc šlo o symbol. Od roku 1966 ve Woodstocku žil písničkář Bob Dylan. Právě tady měl v červenci 1966 nechvalně známou havárii na motorce, po níž se relativně na dlouho vyhnul stále agresivnějšímu světu hudebního průmyslu a médií.

Festival Woodstock byl dílem čtyř podnikatelů, přípravy trvaly sedm měsíců. Z dnešního pohledu, kdy jsou umělci nasmlouvováni rok i dva předem, je skoro neuvěřitelné, že první smlouvu podepsali organizátoři se skupinou Creedence Clearwater Revival až čtyři měsíce před festivalem.

 

Právě se děje

Další zprávy