Whitney Houston na své nové desce žadoní: Chcete mě?

Karel Veselý
8. 9. 2009 11:00
Zpěvačka symbolizující osmou i devátou dekádu je zpět
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Whitney Houston prodala přes 150 milionů desek a má na kontě megahit I Will Always Love You, přesto aktuální novinka I Look To You symbolizuje nový začátek. Svět popu je dnes zcela odlišným místem od toho, kterému kdysi vládla.

Whitney rozhodně na končící dekádu nebude vzpomínat jako na nejšťastnější období svého života. Eskapády s drogami, odvolanými koncerty a komerčními neúspěchy vyvrcholily rozvodem s dlouholetým partnerem Bobby Brownem. Její oddaný a smutný pohled opuštěného psíka na obalu alba I Look To You tak nelze interpretovat jinak než jako prosebný vzkaz fanouškům: Chcete mě? 

Foto: Aktuálně.cz

Její strážný anděl, prezident společnosti Arista Clive Davis, z pozice výkonného producenta desky v žádném případě na comebacku své někdejší největší hvězdy nešetřil. Sehnal do studia smetánku současných r'n'b/popových hitmakerů, mezi nimiž nechybí Stargate, Akon, Danja nebo R. Kelly. S jejich pomocí ale Whitney nechce soupeřit s mladšími kolegyněmi. Místo toho se vrací do nočních disco klubů, kde ji na začátku 80. let Davis objevil.

Návrat ke kořenům

Album slibně odstartuje s Million Dollar Bill, jež vpřed táhne mohutný funkový spodek, který si autorka Alicia Keys vypůjčila z méně známé skladby disco královny Loleatty Holloway z roku 1976. Následující Nothin' But Love jako kdyby vypadlo z třináctkrát platinové desky Whitney Houston z poloviny osmdesátých let a Call You Tonight je černošský taneční popík devadesátých let podle šablony, kterou k dokonalosti okopírovalo norské producentské duo Stargate.

Pak ale dojde na klenuté balady, kterými Whitney kdysi uhranula posluchače. Coververze sedmdesátkového hitu Donny Hathaway I Look To You nebo I Didn't Know My Own Strength jsou písně napsané pro Whitney Houston za časů její největší pěvecké formy - proto je srovnání s jejich ambicemi a současným hlasovým potenciálem zpěvačky velmi nelichotivé. 

Osudový muž Bobby Brown  V roce 1990 se Whitney provdala za zpěváka Bobby Browna. Podle zpěvaččiny rodiny je to právě on, kdo ji stáhl na dno drogové a alkoholové závislosti. Manželství bylo rozvedeno po čtrnácti letech v roce 2004.
Osudový muž Bobby Brown V roce 1990 se Whitney provdala za zpěváka Bobby Browna. Podle zpěvaččiny rodiny je to právě on, kdo ji stáhl na dno drogové a alkoholové závislosti. Manželství bylo rozvedeno po čtrnácti letech v roce 2004. | Foto: Bleskově

Místo aby bombastické smyčcové party svým diamantovým hlasem přezpívala, nechá se jimi potupně zatlačit do kouta. Její hlas, jeden z nejbáječnějších v historii popu, jako kdyby najednou ztratil všechnu sílu. V dalším disco hitu For The Lovers si ho dokonce nechá modulovat po vzoru Britney Spears.

Ozzy v sukních?

V poslední skladbě Salute zpěvačka deklamuje: "neříkejte tomu comeback, celou dobu jsem byla tady". Moc dobře totiž ví, že tentokrát na city posluchačů moc hrát nemůže. O tom, co prožila v posledních letech, raději příliš nezpívá; nakonec Američané to sami mohli vidět v bizardní reality show Being Bobby Brown.

Televizní kamery v jejím bytě ji zachytily jako trochu šílenou puťku v domácnosti, která moc nezvládá výchovu dětí a po manželovi pokřikuje "Polib mi prdel!". Tato hláška zazněla v seriálu tak často, že se dokonce stala oblíbeným mobilním vyzváněním. O zbytek se postaralo bezelstné přiznání, že si ráda dopřeje drogy i alkohol. Co by asi prošlo Ozzy Osbourneovi, rozhodně nemohlo projít zpěvačce, kterou americká média vždy zobrazovala jako éterickou divu s nadlidským nadáním. 

Foto: Aktuálně.cz

Seriál v úplné nahotě odhalil tragédii jejího manželství s destruktivním "lopaťákem" Bobby Brownem, kterého se Whitney držela tak dlouho, až americkou veřejnost přesvědčila, že si drsný pád za slepou naivitu vlastně zaslouží. Nakonec se s ním v roce 2006 rozvedla.

Nic z toho samozřejmě nemá s hodnocením hudby nic společného, nicméně to dobře vysvětluje, proč se Whitney snaží získat zpět důvěru posluchačů návratem ke svým kořenům v tanečních klubech.

Když Oprah pomůže...

Deska I Look To You vyšla za oceánem netradičně v pondělí 31. září (v USA putují nové desky na trh obyčejně v úterý). Byl to totiž poslední možný den k vydání pro nahrávky aspirující na nominace na Grammy za rok 2009. Je to trochu okatý vzkaz porotcům, a jestli Whitney přidá k současným dvaceti šesti nominacím další, budeme to muset považovat spíše za projev soucitu.

I Look To You je slušné tradicionalistické album, které však dokazuje, že Whitney se už v 46 letech vzdala všech popových ambicí a nechala se definitivně odsunout do kategorie zpěvaček, jejíž nahrávky si z nostalgie kupují ženy v domácnosti. 

Whitney Houston
Whitney Houston | Foto: skins.be

Vždyť progresivnější album vydal loni i šedesátník Al Green. Hořkou odměnou budiž nepříliš vysoké prodeje (odhady hovoří o dvou set tisících v prvním týdnu) a také fakt, že ji na americkém žebříčku patrně porazí náctiletá hvězdička z Disneyho televizního kanálu Miley Cyrus se svým EP The Time of Our Lives.

V pondělí 14. září se Whitney posadí do křesla v talkshow Oprah Winfrey k prvnímu televiznímu rozhovoru po sedmi letech. Bude to patrně poslední pokus, jak zachránit uvadající kariéru, když žádný z propagačních singlů nevzal rádia útokem, jak si ona a Clive Davis představovali. Současné popové žebříčky jsou už pro Whitney cizím územím, tak proč do nich vlastně chtít vstoupit, když v minulosti se dá žít docela spokojeně?

Whitney Houston: I Look to You, CD, 45 minut, vydala firma Arista / Sony BMG 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy