Vznikl Spirituál kvartet. Navazuje na předchůdce, poprvé vystoupí v březnu

ČTK ČTK
28. 1. 2022 16:58
Na nejstarší československou folkovou skupinu Spirituál kvintet chce navázat Spirituál kvartet. Nově založenou skupinu tvoří členové bývalé sestavy Jiří Holoubek a zpěvačka Veronika Součková, ke kterým se přidali hráč na banjo, dobro, steel kytaru a zpěvák Zbyněk Bureš s písničkářem a kytaristou Honzou Jandou. První koncert odehrají příští měsíc.
Snímek z loňského posledního koncertu Spirituál kvintetu ve velkém sále pražské Lucerny.
Snímek z loňského posledního koncertu Spirituál kvintetu ve velkém sále pražské Lucerny. | Foto: ČTK

"Návaznost je přímá ve dvou rovinách. První z nich je, že polovina Spirituál kvartetu byla dlouholetými členy Spirituál kvintetu," říká Holoubek.

"Když jsme uvažovali o tom, zda použít název, který měl Spirituál kvintet historicky v prvních letech účinkování, tak jsme to samozřejmě konzultovali a požádali o svolení jeho kapelníka Jiřího Tichotu. A jak už ten název napovídá, kapela chce navázat na tvorbu Spirituál kvintetu," dodává.

Podle Holoubka formace nechce pouze recyklovat písně Spirituál kvintetu, ale obohatit repertoár i vlastní novou tvorbou. "Chceme každopádně vyjít z odkazu Spirituál kvintetu, protože si myslíme, že ta kapela a její tvorba si to zaslouží. Z našeho pohledu by byla škoda, kdyby tím, že skončil Spirituál kvintet, skončilo také provozování jeho písniček," uvedl Holoubek, který byl členem Spirituál kvintetu od roku 2004. Tehdy nahradil Karla Zicha.

Nová formace má poprvé účinkovat 25. března v pražském Divadle Hybernia. "Pokud pandemická situace dovolí, určitě už představíme nové písničky," avizuje Holoubek.

Původní Spirituál kvintet oznámil konec vystupování před třemi lety. Kvůli koronavirové epidemii se ale loučení s veřejností protáhlo do loňského podzimu. Jako poslední kvintet zahrál píseň Čerstvý vítr. Zakládající člen Jiří Tichota poděkoval publiku za dlouholetou přízeň. "Bez vás by ta píseň Spirituálu nebyla tak dlouhá," řekl.

Sérii 14 rozlučkových koncertů ve velkém sále pražské Lucerny kapela zahájila předloni 1. března, do vyhlášení nouzového stavu však stihla odehrát pouze dva. Poté 16. dubna 2020 ve věku 82 let náhle zemřel zpěvák a kontrabasista Dušan Vančura. Pouhých 13 dní po závěrečném koncertu vloni v říjnu zesnul další dlouholetý člen Jiří Cerha.

Spirituál kvintet byl založen v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle kytaristy Tichoty stáli u jeho zrodu basista Ivo Mach, tenorista Miroslav Keller a barytonista Miloslav Kastelovič.

Skupina, po roce 1989 zprofesionalizovaná, má za sebou tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Její koncerty bývaly vyprodané už za totality.

 

Právě se děje

Další zprávy