Vždy se vrátí k jazzu. Příští rok do Česka po letech přijede Diana Krall

Kultura Kultura
22. 12. 2022 13:54
Po sedmi letech se do Prahy vrátí jedna z nejznámějších tváří současné jazzové scény, kanadská klavíristka a zpěvačka Diana Krall. Držitelka dvou cen Grammy vystoupí příští rok 20. května v Kongresovém centru. Už o den dřív se představí v brněnském Bobycentru, kam ji pozval tamní Jazzfest.
Diana Krall naposledy v pražském Kongresovém centru vystoupila roku 2016.
Diana Krall naposledy v pražském Kongresovém centru vystoupila roku 2016. | Foto: Mary McCartney

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v síti Ticketmaster, stojí od 1100 do 2900 korun. "Jsme rádi, že se nám podařilo dohodnout s managementem Diany Krall a zařadit Prahu na její seznam chystaného evropského turné. Již jsme se o to pokoušeli dříve, ale kvůli dobíhajícím covidovým opatřením a termínům se nám to podařilo až na příští rok," říká Milena Palečková z agentury 10:15 Entertainment, která akci pořádá.

Osmapadesátiletá klavíristka a zpěvačka, jež celosvětově prodala přes 20 milionů desek a má dva miliony pravidelných posluchačů na Spotify, zatím naposledy předloni vydala studiovou nahrávku s tradičním repertoárem jazzových standardů nazvanou This Dream of You. Opět na ní účinkují kontrabasista John Clayton a bubeník Jeff Hamilton, kteří roku 1993 hráli už na jejím debutu. Jen pár let nato se přidal kytarista Russell Malone, rovněž znovu pozvaný na předloňské album.

Rodačka z malého ostrova u kanadského Vancouveru na sebe upozornila začátkem 90. let minulého století, kdy začínala hraním po jazzových barech. Diana Krall zprvu nezpívala, kariéru budovala interpretací takzvaných jazzových standardů, tedy písní z nejslavnější éry broadwayského hudebního divadla nebo z volné tvorby jeho autorů.

"Krall tento repertoár uchopila osobitě, bez manýr, procítěně, a už u něj zůstala," napsal server Aktuálně.cz, podle nějž interpretka neměla srovnatelný komerční úspěch s autorskými nebo popovějšími projekty, jako když na desku Wallflower z roku 2015 zařadila rockové hity ze 70. let, na nichž vyrůstala. Netradičně se při tom vzdala piana a pouze zpívala u mikrofonu.

Nakonec se k jazzovým standardům zatím vždy vrátila. Tvoří také oporu jejího koncertního repertoáru. "Nescatuje, nijak se nepředvádí, nemá kdovíjaký rozsah. Vždy byla především zpívající klavíristka, ne jazzová zpěvačka, která se doprovází. S minimem prostředků dosahuje maximální expresivity," pochválilo ji Aktuálně.cz.

Do Česka jezdí Diana Krall od roku 1997, po předcích má československé kořeny. V pražském Kongresovém centru, kam se napřesrok vrátí, hrála naposledy v létě 2016.

Rok nato se ještě představila na brněnském Jazzfestu, kde kromě jazzových standardů s kvintetem zazpívala též coververze písní Joni Mitchell nebo Toma Waitse. Koncert v DRFG areně tehdy sledovaly čtyři tisícovky lidí. Brněnské vystoupení 19. května příštího roku se uskuteční v Bobycentru. "Při své festivalové premiéře v roce 2017 potvrdila, že dokáže vytvořit atmosféru spontánního a bezprostředního večírku i ve sportovní hale. Nyní se do Brna vrací a my se můžeme těšit, že v Bobycentru bude zážitek z koncertu charismatické Kanaďanky ještě intenzivnější," věří pořadatelé Jazzfestu.

Na desce This Dream of You zpívá Diana Krall mimo jiné jazzový standard How Deep Is The Ocean. | Video: Verve Records
 

Právě se děje

Další zprávy