Vystudoval lékařskou fakultu, ale zpívá. Za covidu Marcell dělal v nemocnici

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 12. 2022 20:08
Zpěvák a producent Marcel Procházka vystupující jako Marcell natočil své sólové debutové album nazvané Hovory domů v londýnském studiu Snap. Zpívá na něm však česky. Pro olomouckého rodáka by byla angličtina lehčí, české texty však znamenaly výzvu. Odrážejí jeho čtyřletý pobyt ve Velké Británii a cestování mezi Prahou a Londýnem s telefonem u ucha, říká.

"S rodinou, kamarády a svou manželkou jsem byl v kontaktu velmi často přes telefon. V rámci vztahů to bylo složité období a vzhledem k tomu, že deska reflektuje právě tuto dobu, odráží se to i v textech spousty písní," popisuje Marcell.

Na desce, kterou zveřejnil minulý měsíc, se podle svých slov našel. "Zpívám na ní autentické texty. Chystám k ní koncertní turné, které by se mělo odehrát na konci února a v březnu příštího roku v podstatě po celé České republice," dodává.

Přestože jsou Hovory domů osobní, pod některými texty jsou podepsáni producent Ondřej Fiedler, Jan Doležal, Pokáč nebo Matěj Coufal. "Ti lidé mě znají, některé texty jsme dělali společně. Dříve jsem psal písně i texty pro jiné interprety, ale na své desce jsem chtěl mít více autorů, aby byla pestřejší," vysvětluje Marcell. Pracoval na tom tři roky, vybíral z několika desítek písní.

Poprockové album začal nahrávat v Londýně s cílem dosáhnout anglického zvuku. Nejprve s producentem Fiedlerem střídajícím kytaru a baskytaru a bubeníkem Matyášem Vordou, kteří ho doprovázejí na koncertech. Pak se k nim v Anglii přidali ještě David Žbirka a Patrick James Fitzroy.

Ve skladbě Hledáme doma hostuje raper Paulie Garand, na Nevim spolupracoval Ben Cristovao. Jinde přispěli členové kapely Chinaski, kytarista František Táborský a klavírista Jan Steinsdörfer. "Je dobré potlačit svoje ego. Když se člověk obklopí šikovnými lidmi, je šance, že výsledek bude stát za to," shrnuje Marcell.

V londýnském studiu Snap pracovala i kapela The Rolling Stones. Klavír, který zní v Marcellových kompozicích Sliby nebo Hledáme doma, původně patřil Eltonu Johnovi.

Singl Jablko/Skořice z Marcellovy debutové desky. Foto: Táňa Kadlečková | Video: Brainzone

Závěr tvoří ani ne minutový akustický track Doktor/Muzikant, jenž před lety vznikl spontánně při rozlučce se svobodou uprostřed jihomoravské vinice za východu slunce. Marcell na něm účinkuje se svým otcem, který je veterinář, s bratrem a kamarády od Fiedlera po zpěváka Miraie Navrátila.

Třiatřicetiletý absolvent olomoucké Lékařské fakulty Univerzity Palackého Marcell v této písni řeší otázku, zda se věnovat hudbě, nebo lékařské praxi.

"Přes covid jsem dělal v Nemocnici Na Františku, téměř jsem začal pracovat na pediatrii v Londýně, nakonec ale muzika jako vždy vyhrála. Teď jsem praktický lékař, vedle hudby bych chtěl být dvakrát až třikrát týdně v nemocnici," říká.

Marcell se hudbou začal naplno zabývat po ukončení vysokoškolského vzdělání s olomouckou kapelou No Distance Paradise. Produkuje a skládá písně pro další interprety. Jeho hlas zněl ze skladeb raperů Lipa nebo Paulieho Garanda.

Jako skladatele či producenta ho oslovili Adam Mišík, Lenny, Debbi nebo Lucie Bílá. S tou před třemi lety nazpíval duet Tvůj svět k filmu Petra Kolečka z volejbalového prostředí nazvanému Přes prsty. Skladba má dnes 3,5 milionu přehrání na serveru YouTube.

Nynější vydání alba doprovází zvláštní propagační kampaň. Na billboardech a plakátech po Praze se objevilo telefonní číslo, na které mohou fanoušci zdarma zavolat a poslechnout si ukázky z desky. Telefonní linka s číslem 800 111 003 je stále aktivní.

 

Právě se děje

Další zprávy