Festival Glastonbury bude v Praze. Alespoň jako výstava

ČTK ČTK
29. 5. 2015 15:13
V rámci třináctého ročníku Pražského quadriennale se promítne i unikátní historické video vyhlášeného britského festivalu Glastonbury.
Ilustrační foto - festival Glastonbury
Ilustrační foto - festival Glastonbury | Foto: Reuters

Praha - První ochutnávkou významné světové přehlídky divadla a scénografie - Pražského quadriennale (PQ), jehož 13. ročník začne 18. června, je výstava věnovaná multižánrovému festivalu Glastonbury. Má formu videoinstalace a byla otevřena v Galerii Jaroslava Fragnera.

Připravilo ji londýnské Victoria and Albert Museum, které do ní zařadilo i dosud nepromítaný dokument z roku 2014. Ve světové premiéře se tak poprvé v atraktivní multimediální instalaci představuje video archiv tohoto největšího uměleckého festivalu na světě odehrávajícího se v zelených polích.

"Během každého ročníku v Glastonbury špičky britské scénografie budují z recyklovaných materiálů a za přispění stovek dobrovolníků v podstatě nové město. To citlivě reaguje na prostor, v němž se odehrává, na umělecký obsah i sociální význam, který festival pro účastníky má. Letošní témata PQ - SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika či Kmeny jsou tak ztělesněna v samé podstatě existence tohoto festivalu," uvedla výkonná ředitelka PQ Daniela Pařízková.

Glastonbury od Michael Eavise po Bowieho

Multižánrový festival Glastonbury má kořeny v hippies kultuře 70. let minulého století. V roce 1970 jej poprvé uspořádal na své farmě Michael Eavis, tehdy trval dva dny. Přišlo 1500 lidí, kteří zaplatili za vstupné pouze jednu libru, měli mléko zadarmo a poslouchali Marka Bolana či Ala Stewarta.

Kasabian v Glastonbury 2009. Podívejte se.

O rok později již bylo na Worthy Farm 12 000 lidí, kteří zažili koncerty Davida Bowieho a Traffic. Od skromných začátků se ale festival rozrostl; vloni přilákal 175 000 lidí. Jedna z nejvýznamnějších multižánrových přehlídek, spjatá s idylickým venkovem, dává prostor nejen hudebním vystoupením, ale i divadlu a tanci.

I Pražské quadriennale nabídne mnoho nejen divadelních zážitků. Program se poprvé odehraje v historickém centru Prahy - uvnitř významných staveb a památek města i ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se uskuteční divadelní představení, pouliční performance, instalace, workshopy, přednášky a diskuse s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla, scénografie i filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy