Ceny Anděl: Desku roku natočil Stypka, uspěli Ewa Farna nebo Smack

Kultura Kultura
27. 4. 2022 23:07
Nejlepší loňské album vydal hudebník, který z roku 2021 zažil jen deset dnů. Písničkář David Stypka zemřel 10. ledna jedenačtyřicetiletý, po dvou letech boje s rakovinou slinivky, na komplikace spojené s nemocí covid-19. Jeho posmrtná deska Dýchej tuto středu získala tři ceny Anděl včetně té pro album roku. Stypka byl též vyhlášen nejlepším sólovým interpretem. Skladbou roku je jeho song Farmářům.
Singl Farmářům od Davida Stypky má v sobě bezstarostnost babího léta. Foto: Radek Drbohlav | Video: Universal Music

Třikrát Stypka

Frýdecko-místecký písničkář David Stypka stihl písně na desku Dýchej napsat, připravit a doma nebo ve zkušebně nahrát své party, zemřel však těsně před začátkem práce ve studiu. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili spoluhráči z kapely Bandjeez pod vedením producenta Martina Ledviny. "Stypka je na albu intenzivně přítomný. A posluchačům otevírá světy, které dříve neprobádal," napsalo o desce Aktuálně.cz, podle nějž Stypka "dovedl vtáhnout posluchače do nitra písní a obmotat ho příběhy a slovy, kterým rozuměl každý, i když často jen v rovině pocitů".

Stypkova kariéra byla krátká. Hudbě se věnoval od mládí, výrazněji na sebe však upozornil až před šesti lety. Porota cen Anděl jej poprvé nominovala jako osmatřicetiletého. "Zemřel nadaný člověk, který ani zčásti nestihl vyčerpat talent, jenž mu byl dán," konstatoval kritik Josef Vlček, podle nějž měl písničkář "image lehce temného, do sebe schouleného autora nepříliš radostných písní".

Se Stypkovou kapelou Bandjeez v průběhu středečního předávání Andělů vystoupila zpěvačka Kateřina Marie Tichá. Cenu za zesnulého písničkáře přebrala jeho partnerka Kateřina Březinová. "Bojím se víc, než jsem si myslela. Chci moc poděkovat za Davida, měl by velkou radost. Odešel dříve, než stihl dokončit album Dýchej. Myslím, že tady velmi chybí, nejen u nás doma. Jsem velmi pyšná na všechny, kteří se na dokončení desky podíleli," řekla a poděkovala také za podporu, které se jí dostalo po Stypkově smrti. Odpovědí jí byl dlouhý potlesk vestoje. Později děkovali též členové Bandjeez.

V samém závěru večera se mikrofonu ujala písničkářova matka Marie Stypková. "Chtěla bych poděkovat všem za všechno a vzkázat Davídkovi nahoru, že jsem na něj strašně pyšná. Jsem strašně šťastná, že jsem mohla být jeho máma. A pořád jsem. Děkuju," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy