Co poslouchá půl miliardy lidí. V žebříčku Spotify jsou Harry Styles i český Calin

Kultura Kultura
1. 12. 2022 18:00
Introspektivní a zasněné As It Was od britského zpěváka Harryho Stylese se stalo celosvětově nejstreamovanější písní roku na Spotify. Provozovatelé služby, kterou používá 456 milionů lidí, to oznámili ve čtvrtek. As It Was zde zaznamenalo téměř 1,6 miliardy přehrání, spočítala britská BBC. V Česku se nejvíc dařilo brněnskému zpěvákovi Calinovi a kladenskému raperovi Viktoru Sheenovi.
Harry Styles, autor nejposlouchanější písně roku na Spotify.
As It Was od Harryho Stylese se stalo nejposlouchanější písní roku na Spotify. Foto: Profimedia.cz | Video: Columbia Records

1. Harry Styles: As It Was

Spotify v rámci kampaně nazvané Wrapped každoročně zveřejňuje statistiky. Uživatelům ukazuje, kterým písním, umělcům, žánrům či podcastům letos dávali přednost.

Letní a nakonec také největší hit roku As It Was zazpíval Harry Styles, osmadvacetiletý někdejší člen chlapecké skupiny One Direction, i na vyprodaném červencovém koncertu v pražské O2 areně. Dle autorových slov skladba vypráví o proměně člověka, dospívání, posouvání se někam dál, ztrátě a osamocení.

Píseň, v jejímž videoklipu Styles účinkuje ve výrazném oblečení, kombinuje popové a rockové postupy s výrazným využitím syntezátoru v duchu kapel jako Depeche Mode nebo A-Ha. Z novějších může připomenout singl Blinding Lights od zpěváka The Weeknda. "Styles vyrostl nejen v úspěšného hudebníka, ale také v módní vzor a hlas citlivé sexuality," napsalo o něm letos Aktuálně.cz.

As It Was se 15 týdnů drželo v čele americké hitparády Billboard Hot 100, deset týdnů vedlo anglický žebříček. Kromě Spotify se tento týden stalo i nejhranější písní na konkurenční službě Deezer.

Jenom za téměř 1,6 miliardy přehrání na Spotify by měl Harry Styles se spoluautory dostat 1,5 milionu liber, v přepočtu 42,5 milionu korun. Na podobné částky se může těšit od jiných streamovacích platforem, počínaje YouTube a konče Amazonem nebo Applem, spočítala BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy