Vypsaná fixa: Za dva roky sečteme zisky a uvidíme

Michal Pařízek
16. 9. 2009 9:00
Kapela vydala album Klenot zcela ve svojí režii
Foto: Dan Vojtěch

Rozhovor - Nové album Klenot populární Vypsaná fixa natočila v Londýně. O vydání se stará kapela sama a nabízí ho fanouškům za cenu, kterou si sami určí. Tohle všechno už tady bylo, ale Fixa překvapila tím, že si vše platila sama bez podpory vydavatele. Všechno zmíněné se na albu Klenot podepsalo velmi pozitivně, novinka je určitě nejlepším albem kapely a jednou z nejpovedenějších rockových desek posledních let v ČR.

Fixa se tak rozhodla otestovat loajalitu fanoušků a pustit se na tenký led dobrovolné platby, což je obchodní model, který pro hudební byznys předloni objevili Radiohead. A zdá se, že to nebyla úplně marná sázka, protože za necelý týden Klenot přinesl 120 tisíc. 

Klenot bude pokřtěn na dvou koncertech v pražském Lucerna Music Baru 23. a 24. září. O albu a dalších aktivitách se pro Aktuálně.cz rozpovídal frontman Vypsané fixy Márdi.

Foto: Aktuálně.cz

Svou novou desku Klenot si vydáváte sami. Proč vlastně?
Myslím, že je prostě lepší mít věci, který vytvoříš, pod vlastní kontrolou. Po letech jsme na to měli peníze, tak jsme to tak udělali a je to podle mě správně.

Máš pocit, že společná práce na albu, kde evidentně nešlo jen o nahrávání, nějak víc kapelu stmelila? Že ta možná o dost větší zodpovědnost a penzum práce kapele vlastně v mnohém pomohla?
Přesně tak to bylo. Když ztroskotaj neznámý lidi na pustým ostrově, tak se taky rychle stmelej. My se známe patnáct let, tak jsme se stmelili ještě rychleji. Každej z nás má na starosti něco jiného, Mejla dělal obal, Mejn má zase na starosti spoty a Pítrs natočil takový krátký video o nahrávání, který je na You Tube.

Náklady na album vás přišly na více než milion korun. Po necelém týdnu je zatím na kontě vybraných peněz částka kolem sto dvaceti tisíc. Myslíš, že je možné, aby se album zaplatilo? Jste limitovaní tím, že do určitého data musí být zaplaceno?
Velkou částku jsme pokryli z našich peněz, takže vlastně ani ne. Na to, co se vybere, nebudeme šahat. Za dva roky sečteme všechny zisky a uvidíme, kam pojedeme nahrávat příště.

Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth
Jan P. Muchow a Dušan Neuwerth | Foto: Aktuálně.cz

Nahrávání Klenotu probíhalo v Londýně. Nakolik se to podepsalo na albu? Jak jste přišli k anglickému producentovi?
Hodně podrobně jsem to popsal na blogu, kterej jsem psal na našich stránkách

Kdybych to měl říct nějak zjednodušeně - bylo to náročný, ale nikdy to nebylo tak dobrý jako teď naposled. My jsme producenty měli - Dušana Neuwertha a Honzu Muchowa. Ale chtěli jsme ještě sehnat Anglána, teda hlavně jeho uši a ruce. To se povedlo, protože Honza Muchow oslovil Guye Fixsena, což bylo stejný, jako kdyby začal hrát za Bohemku Gerrard. Navíc se k nám hodí i jménem.

Myslíš, že se po téhle zkušenosti, která nahrávce určitě hodně pomohla, ještě můžete vrátit do českých studií, nebo už budete nahrávat jenom venku?
To teď fakt nevím, ale myslím si, že změna a výzva je to nejlepší, co se nám a vlastně i ostatním kapelám, kterým o něco jde, může stát.

Poradil bys tohle třeba i začínajícím kapelám? Myslíš, že je lepší rovnou sehnat peníze a odjet nahrávat do Londýna, nebo nejdříve vyzkoušet česká studia a pak vyrazit do světa?
Nejlepší je podle mě bejt silnej kmen a dát si cíl, za kterým jdeš. Pak je velká pravděpodobnost, že to klapne.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kromě Vypsané fixy účinkuješ také v Kašpárkovi v rohlíku. Je hodně odlišné napsat chytlavou píseň pro děti nebo rockový hit?
Děti jsou strašně fajn - když to do nich upřímně nasolíš, tak ti to vrátěj v největší možný míře. Celý dětství je pevnina, z který pomalu odplouváš, ale je dobrý si občas vzpomenout, jaký to tam bylo, a třeba o tom napsat písničku. Místní "druhá strana" na dětech vydělávala už dost dlouho, a pak si je předělala k obrazu svýmu. 

Jaká druhá strana?
Všichni víme, že tady je druhá strana. Myslím, že přišel čas, aby se to alespoň trochu změnilo, a děti jim odloudit hned na začátku. Pak doženeme ztrátu a ty nynější děti třeba jednou založej kapelu a proměněj to celosvětově. Třeba švédský kapely už to zvládly, a přitom má ta země stejnej počet obyvatel jako my.

Foto: Aktuálně.cz

Taky se mluvilo o románu, který máš snad připraven k vydání. Je to pravda?
Knížka je teď už poněkolikáté na vedlejší koleji, protože jsem lenoch a hlavně mě začalo bavit psaní blogu o nahrávání naší poslední desky. Podle mě tady hrozně málo lidí ví, jak se nahrává deska a co to stojí energie, času a peněz.

Myslím, že je potřeba o tom něco napsat, tak teď dopisuju rozšířenou verzi toho  blogu, kterej následně vydám sám v knižní podobě a pak už snad konečně dodělám a taky vydám i tu knížku, co furt odkládám. Času je málo, teď jsem navíc dostal i malou roli ve filmu. Svoji stabilní, hraju kytaristu. Už potřetí.

Úspěšná rocková kapela, písně pro děti, knihy, filmové role - a tohle všechno jen proto, že hraješ patnáct let na kytaru…
V roce 1994 jsme založili Vypsanou fixu jako bokovku, která měla jedinej účel - relax od našich tehdy ambiciózních kapel a zmírnění nekompromisní letní pařby - tehdy byla pravděpodobnost výše zmíněného stejná, jako že zahodíš nedokouřenou cigaretu a ona se zabodne filtrem do praskliny na chodníku. Nějakou zvláštní shodou náhod se to všechno stalo. Osudu není vyhnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy