Vypsaná fiXa: Před CD jede DVD

Michal Pařízek
13. 9. 2006 9:30
Praha - Kdo jiný má vydat živé CD a DVD než Vypsaná fiXa s devíti stovkami odehraných koncertů snad po všech českých klubech. Uvnitř: VIDEO

Energií nabité album V Fabric a DVD s názvem Před náma jedeme my (s jiným výběrem songů) přichází po třech studiových deskách sehrané pardubické kapely s vlastním zvukem i stylem kormidlujícím mezi punkem a rock'n'rollem.

Co ji ale povyšuje nad sestavu českých "bigbítových" kapel, je hlavně nadhled a surreálné  texty zpěváka Márdiho. S obrazy Elišky Junkové mezi regály supermarketu nebo rodného San Piega - "górodu, kam přišlo jaro, neproběhla sebevražda, na každým srdci visela, neprůstřelná vesta".

Foto: Aktuálně.cz

FiXa vznikla z nudy a slaví dvanáct let existence. Nejsou sice tak bohatí a slavní, jak se zpívá v jedné jejich písni, ale jejich DVD patří mezi to nejlepší, co se u nás objevilo. Disk je daty nacpán k prasknutí, přiložené speciální brýle umožňují sledovat koncert trojrozměrně.

Nejkouzelnější součástí je ovšem ujetá biograficko-dobrodružná sekce Deja vu, kde se divák pohybuje jako v počítačové hře; obraz je rozkodrcaný jako jízda v  polském fiatu, kterým fiXa kdysi jezdila a který je i na obalu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Podívejte se na
klipy z nového DVD

"Víceméně ano, všechny věci, co jsem měl doma v archivu, jsem dal Michalovi Kudláčkovi, se kterým jsme celý projekt vlastně vymysleli. Pak jsme přemýšleli, kde budeme nahrávat, a nakonec jsme natočili koncert v Ostravě, jako ostatně všechny naše desky," hodnotí dvojprojekt zpěvák Márdi.

Proč tam?
Ostrava je taková divočejší, chodí tam hodně pestrý publikum, který vždycky hodně řádí. Natočili jsme koncert a pak jezdili vlakem tam a nazpátek a řešili, co tam všechno bude

Jak vzniklo menu na DVD? Na začátku vypadá jako elpíčko...
To je kruhovej objezd. My jsme s Michalem najezdili kolem Pardubic snad tři sta kilometrů a on si točil silnice. Má to okolí vychytaný, zná temný kouty města a zapadlý silnice...

Foto: Aktuálně.cz

A jak jste přišli na název?
Jeli jsem z koncertu, předjela nás ta samá dodávka a naše manažerka Lída řekla: Před náma jedeme my. Já z toho pak udělal písničku V targa florio - a hlavně ten zásadní moment je cesta, proplétá se celým DVD. Hodně času strávíme v autě; je to základna, kde se odehrávají největší euforie i kalby a zároveň nejstrašnější vztahy v kapele.

Takže takové zacyklení a historky z cest?
Na cestě se stanou věci, který se normálně nepřihodí. My jsme toho najezdili hodně, a když řídíš dlouho, a navíc utahanej po koncertě, usínáš nebo vídáš různý věci mimo realitu... Tak nás třeba napadl klaun. Bylo to hodně náročný technicky, plná kapacita dvouvrstvého DVD. Dvakrát jsem to přinesl hotové a vypálené na firmu, všichni si sedli, ale zasekávalo se to nebo to nešlo spustit. Asi měli pocit, že děláme něco, co se nikdy nepodaří.

Foto: Aktuálně.cz

DVD ukončilo jedno období. Co dál?
Půlka kapely odešla z Pardubic do Prahy, takže v podstatě nezkoušíme, ale šetříme prachy a párkrát za rok jezdíme na pár dní do studia u Pardubic a tam nahráváme základy. My moc zkoušet ani nemusíme, takže si pak základy různě posíláme.  Začínali jsme vlastně na střední škole a pořád se držíme. Máme různý etapy, ale pořád to jiskří. To je základ všeho.

Žádné datum zatím nemáte?
Musíme mít nějaký datum, jinak by nic nevzniklo. Chtěli bychom na začátku příštího roku nahrávat, takže chceme mít všechno připravený, já musím napsat texty a tak. Úspěšně jsme po deseti letech přišli na to, že je dobrý to mít všechno připravený, když jdeš do studia...

Foto: Aktuálně.cz

A co nějaký koncepční projekt, po tom DVD?
Teď jsme vymysleli něco jako rozhlasovou hru, vždycky když v noci jedeme domů, posloucháme rádio a tam jsou ty starý dramata. Ale zatím to je ve stádiu keců. Jediný, co chystáme teď, bude čistě akustický koncert v Akropoli. Na to se docela těšíme, chtěli bysme takhle udělat i nějaký songy.

Hrajete často, nechystáte přesun do větších prostor?
To ne, jsme čistě klubová kapela a asi to nikdy nebude jinak. Máme kluby rádi a já za sebe můžu říct, že když to takhle bude fungovat třeba ještě deset let, bude to fajn. I když teď je soumrak klubů: když jsme začínali, byla jich tuna. A hlavně už jsou to jen koncertní prostory, a ne takový ty centra jako dřív. Třeba v Pardubicích starej Žlutej pes, tam vzniklo minimálně pět kapel...

Začínali jste ve stejnou dobu jako Ready Kirken. Co říkáš na jejich rozpad?
Hlavně mi to přijde trapně medializovaný. Dělali trochu něco jiného než my, ale na začátku jsme s nima často hráli. Pamatuju si koncert v Jihlavě, kam nikdo nepřišel. Je to škoda, ale ty mezilidský vztahy... Nicméně nám to paradoxně pomohlo, že jsme jejich rozpad probírali v autě a začali řešit naše vztahy. Je potřeba vyčistit vzduch. No, škoda těch Kirkenů, možná stačilo si udělat nějakou pařbu, dát si třeba do huby.

Určitě lepší než to řešit přes média...
No jo, pak už to nemáš pod kontrolou. Je to jako domino a začnou se vytahovat věci, který s tím nemají co dělat.

 

Právě se děje

Další zprávy