Filharmonici v džínech, rockeři v oblecích. Orchestr PKF doprovodil Vypsanou fixu

Vepředu Michal Mareda alias Márdi.
Fanoušci Vypsané fixy.
Autorem aranží byl dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
5. 7. 2019 12:17
První den festivalu Rock for People v Hradci Králové nabídl mimo jiné vystoupení skupiny Vypsaná fixa s orchestrem PKF - Prague Philharmonia. Pro něj písně rockové kapely zaranžoval skladatel a klavírista Jan Kučera, jinak šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

Čtvrteční zhruba padesátiminutové vystoupení spojilo popovou hudbu se zvukem klasiky. Zazněly písně Vypsané fixy z alb Fenomén, Krása nesmírná a předloňského Tady to někde je.

"Do výběru jsme chtěli dostat všechny póly kapely, nejen pomalé, tklivé písně, ale přidali jsme záměrně i ostřejší věci," říká frontman souboru Michal Mareda, vystupující pod jménem Márdi.

"Osobně mě překvapilo, jak orchestrální úpravy podtrhují příběhy jednotlivých písní. Některá místa jsou až dojemná. Jako autor textů zažívám stejné písně zase trochu jinak," dodává.

Skladby včera zazněly za doprovodu několika desítek hudebníků v překvapivých verzích. Například píseň Dezolát, která má na albu tři minuty, v živém provedení trvala dvakrát tak dlouho.

Účinkující také měli netradiční oblečení. Zatímco symfonici vystoupili v džínách a tričkách, rockeři zvolili obleky.

Dirigent Jan Kučera již podobné koncerty absolvoval s Čechomorem, Michalem Pavlíčkem, Davidem Kollerem, maďarskou kapelou Omega nebo Tomášem Klusem.

Dirigent Jan Kučera.
Dirigent Jan Kučera. | Foto: ČTK

"Rád spojuji zdánlivě nespojitelné hudební světy. I tento koncert je důkazem toho, že se odlišné hudební žánry mohou dobře doplňovat a vzájemně inspirovat," říká.

"Orchestrální úpravy jsem přizpůsobil syrovému a přímočarému stylu písniček Vypsané fixy a mám dojem, že si hráči PKF tu někdy až punkovou drsnost docela užívají. Naopak některé pomalejší písně dostaly díky orchestrální složce větší jemnost, určitý druh romantiky a samozřejmě zvukovou barevnost," dodává Kučera.

PKF - Prague Philharmonia na úvod koncertu ve světové premiéře zahrála 2. větu počítačem vytvořené skladby From the Future World, která vznikla na základě analýzy díla Antonína Dvořáka.

Vystoupení aplaudovaly tisíce diváků. Podle pořadatelů do čtvrtečního večera prošlo branami festivalu 15 tisíc lidí a další přijíždějí.

Oliver Sykes ze skupiny Bring Me the Horizon.
Oliver Sykes ze skupiny Bring Me the Horizon. | Foto: ČTK

Jubilejní 25. ročník festivalu Rock for People na letišti v Hradci Králové začal ve čtvrtek před polednem vystoupením pražské kapely Branko's Bridge, večer pak následoval koncert kapely Bring Me The Horizon z anglického Sheffieldu.

Na sedmi podiích se do sobotní noci představí zhruba 100 kapel, muzikantů a dýdžejů. Největšími hvězdami letošního Rock for People budou vedle Bring Me The Horizon ještě sestavy Manic Street Preachers, In Flames, Rudimental nebo Franz Ferdinand. Festival ve středu předznamenal tradiční "zahřívací" Večírek pro nedočkavé.

 

Právě se děje

Další zprávy