Vyprodáno bylo před měsícem. Na šumperský Blues Alive přijela Ana Popović

ČTK ČTK
18. 11. 2022 19:41
Obrovský zájem jako každý rok vyvolal šumperský festival Blues Alive, který začal tento čtvrtek a vyvrcholí v noci na neděli. Čtyřdenní akce hostí zdejší i zahraniční hvězdy blues. Znovu je vyprodáno.

"Vstupenky jsme začali prodávat v podstatě už v průběhu loňského festivalu, prakticky měsíc před festivalem jsme byli vyprodáni. Je to úžasné, zvlášť v této situaci, kdy lidé na kulturu ne úplně chodí," říká ředitel přehlídky Vladimír Rybička. "Je to zároveň otázka kapacity, kterou se musíme řídit. Na hlavní večer tady bude 1500 lidí. Konečně nemusíme být omezováni covidem jako v loňském roce," dodává. 1500 diváků je maximální kapacita sálu zdejšího Domu kultury.

K největším hvězdám patří zpívající americký varhaník Anthony Geraci a kytaristka srbského původu Ana Popović, kteří už vystoupili ve čtvrtek, nebo páteční headlineři: kytarista Popa Chubby a harmonikář Dustin Arbuckle s kapelou The Damnations.

V sobotu se divákům představí špičkový hráč na Hammondovy varhany Delvon Lamarr nebo francouzské trio Muddy Gurdy. Dramaturgickým vrcholem budou bloky, jež připomenou desáté výročí úmrtí americké zpěvačky Etty James a vzdají poctu Janu Spálenému. Ten v prosinci oslaví osmdesátiny, nedávno s kapelou ASPM vydal nové album Perseidy.

V Domě kultury a na dalších místech po Šumperku vystoupí čtyři desítky kapel. Program doplňují výstava obrazů, noční jam session, poslechové pořady či filmové projekce. "Novinkou je slavnostní otevření stálé expozice Síň slávy Blues Alive v prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku," doplňují pořadatelé.

Dům kultury také letos kromě hlavního sálu poprvé nabízí druhé pódium nazvané Jam stage.

Festival se koná po šestadvacáté, jde o největší mezinárodní přehlídku tohoto žánru ve střední Evropě. Blues Alive je dnes respektovaný také v USA. Před třemi roky tam čeští pořadatelé přebrali ocenění Keeping The Blues Alive Award od nadace Blues Foundation. "Je strašně důležité, že jsme se dostali do prvoligové bluesové party," podotkl v rozhlasu dramaturg akce, novinář Ondřej Bezr.

Od roku 1996, kdy vznikl, Blues Alive představuje zasloužilé interprety i mladší hvězdy. Vyhledává domácí a zahraniční objevy.

Blues Rollin' and Tumblin' v podání Popa Chubbyho, jedné z hvězd letošního ročníku festivalu. | Video: Dixiefrog Records
 

Právě se děje

Další zprávy