Výhody a úskalí metalu. Zpěvák Iron Maiden v autobiografii píše o šermu i létání

ČTK ČTK
5. 7. 2021 11:04
Místo koncertu britské kapely Iron Maiden, která měla zahrát 15. června v pražském Edenu, vyšla v českém překladu alespoň autobiografie zpěváka Bruce Dickinsona. Vystoupení metalové sestavy bylo zrušeno kvůli protipandemickým opatřením. Přesně v den plánované akce nakladatelství Cosmopolis uvedlo na trh frontmanovu knihu nazvanou Co dělá tenhle knoflík?.
Před třemi lety nad Brucem Dickinsonem při koncertu Iron Maiden v Letňanech visel stíhací letoun Spitfire.
Před třemi lety nad Brucem Dickinsonem při koncertu Iron Maiden v Letňanech visel stíhací letoun Spitfire. | Foto: Lukáš Bíba

"Autobiografie je zvláštní potvora. Hrozně neukázněná. Má to být nákupní seznam událostí, jak přicházely jedna za druhou?" ptá se Dickinson v doslovu. "Nebo výběr interních vtípků, které vám tehdy přišly zábavné? Anebo je to bezúčelné cvičení, zejména když jste právě dopsali svůj pátý pokus a je vám teprve pětadvacet?"

Dvaašedesátiletý Brit si odpovídá, že nechtěl ani jedno. Snažil se zkrátka odvyprávět dobrý příběh. "Napsal jsem více než 160 tisíc slov a do této knihy se jich dostalo asi 100 tisíc," dodává.

Obal knihy Co dělá tenhle knoflík?.
Obal knihy Co dělá tenhle knoflík?. | Foto: Cosmopolis

V autobiografii, vtipně prošpikované vulgárními výrazy, vypráví o své kariéře, výhodách a úskalích života metalové hvězdy, ale také o tom, jak se učil létat a získal pilotní licenci, o vztahu k šermu nebo svém boji s rakovinou. "Často se mě lidé ptají: Změnil bys něco? Odpověď je prostá. Ne. Jiná a lepší otázka je: Udělal jsi nějaké chyby? Odpověď je stejně snadná - spousty chyb," konstatuje v závěru.

Dickinson už knihu představil předloni v pražském sále O2 universum, tehdy však ještě český překlad neexistoval. Britský hudebník autobiografii propagoval na autorských čteních a diskusích s publikem. Také v Praze nabídl téměř tříhodinovou one-man show. Jeho vyprávění často přerušoval smích a potlesk publika.

V průběhu večera se zpěvák s nadsázkou věnoval i závažnějším tématům. S úsměvem se vrátil i ke koncertu, který odehrál v prosinci 1994 uprostřed Sarajeva obléhaného při válce v bývalé Jugoslávii. Ukázal fotografii před zničeným tankem a označil ji za "selfie uprostřed přestřelky v občanské válce".

Za vystoupení v bývalé Jugoslávii Dickinson obdržel čestné občanství Sarajeva. Hudebník tehdy absolvoval riskantní cestu nebezpečným územím za doprovodu vojáků OSN.

Iron Maiden jsou považováni za jednu z nejvlivnějších metalových kapel. Prodali téměř 90 milionů alb a odehráli přes 2000 vystoupení v 58 zemích.

Dickinsonovou první nahrávkou s Iron Maiden bylo The Number of the Beast v roce 1982. Po 11 letech zpěvák kapelu na čas opustil a věnoval se vlastní tvorbě, koncem 90. let se ale vrátil.

Iron Maiden jsou v Česku častými hosty, Dickinson například roku 1996 v Praze křtil desku skupiny Arakain.

Bruce Dickinson, jenž na univerzitě vystudoval dějepis, má pilotní licenci na boeingy. Reprezentoval také Velkou Británii v šermu.

 

Právě se děje

Další zprávy