Vyhlásili válku virům. Bratři Neckářové ale 50 let na scéně neslaví

ČTK ČTK
19. 8. 2021 13:50
Kapela Bacily bratrů Jana a Václava Neckářových kvůli koronavirové situaci nebude slavit 50 let existence. V Česku i na Slovensku pouze představí koncertní retrospektivu pěvecké kariéry Václava Neckáře. V zaplněném diáři má sestava několikrát přeložená vystoupení, o velkém výročním večeru však neuvažuje.
Na archivním snímku z koncertu kapely Bacily jsou Jan Neckář a Václav Neckář.
Na archivním snímku z koncertu kapely Bacily jsou Jan Neckář a Václav Neckář. | Foto: ČTK

"Vzhledem ke koronavirové situaci jsme od toho upustili. Už jsme překládali loňské vánoční turné na letošek a nevíme, jestli vůbec bude. Takže jsme trochu skeptičtí a budeme slavit celý rok, ale v soukromí," říká kapelník Bacilů a skladatel Jan Neckář.

Formace podle jeho slov "vyhlásila válku virům". "Zatím je to fifty-fifty, protože jsme všichni naživu, ale netušili jsme, že to bude takový běh na dlouhou trať," dodává.

Bez zdravotních problémů je také jeho bratr Václav Neckář, kterého roku 2002 postihla mozková mrtvice a po rekonvalescenci se vrátil na scénu. "Bacily se narodily v srpnu 1971. Pamatuju si, že když jsem úplně poprvé stál na jevišti, říkal jsem si, že v roce 2000 už tady nebudu, a teď je rok 2021 a my hrajeme dál, to je neuvěřitelné," říká Václav Neckář.

Oficiálně skupina vznikla 4. srpna 1971, kdy se uskutečnila generální zkouška programu Dr. Dam di Dam a jeho Bacily v pražském divadle Rokoko. "V ten den měl narozeniny náš první kapelník Radek Pobořil a v ten samý den se mi narodila i dcera, takže to byla velká oslava, při které jsme všichni skončili v bazénu a oslavu ukončil zákrok policie, tedy tehdejší Veřejné bezpečnosti," vzpomíná Jan Neckář.

Padesát let trvající kariéru Bacilů za komunismu narušily zákazy činnosti. "Bylo to v dobách tažení proti máničkám v řadách hudebníků, kdy jsme se nesměli objevovat na televizní obrazovce, a kvůli vlajícím vlasům kytaristy Oty Petřiny na nás chodily stížnosti. Dostali jsme třeba tříměsíční zákaz vystupování, paradoxně v době, kdy jsme se chystali na turné v Sovětském svazu. Nepustili nás tam a pak nás ještě obviňovali, že jsme si schválně udělali problém, abychom tam nemuseli jet," vypráví Jan Neckář.

Bacily za desetiletí vydaly mnoho úspěšných desek, mezi které patří Tomu, kdo nás má rád, Planetárium, Příběhy, písně a balady nebo Atlantida 99.

Sestavou prošli slavní muzikanti, z nichž nejznámější byl skladatel a kytarista Ota Petřina, mezi jehož největší hity patří Nautilus. Současné Bacily vedle bratrů Neckářových tvoří kytarista Peter Mahrik, kytarista a houslista Josef Kůstka, baskytarista Miloš Rábl a bubeník Jaroslav Petrásek.

Václav Neckář si letos zároveň připomíná 55 let od vydání svého prvního sólového alba nazvaného Václav Neckář zpívá pro mladé. Obsahuje hity jako Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Lékořice nebo Stín katedrál, které mají Bacily v repertoáru dodnes.

Václav Neckář a Bacily vloni 28. října na ekumenické slavnosti zahráli Suzanne od Leonarda Cohena. | Video: Česká televize
 

Právě se děje

Další zprávy