Všichni hrají Seagala, Reznor Griega, jen Gaga nikdo

Karel Veselý
2. 10. 2010 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

Trent Reznor natočil hudbu k novému filmu Davida Finchera The Social Network. Její součástí je mimo jiné coververze Griegovy klasiky In the Hall of the Mountain King pro Ibsenova Peera Gynta, která zní, jako by se sampler nemohl dočkat, až se připojí k Facebooku.

Frontman Nine Inch Nails (i nového projektu How To Destroy Angeles) obvykle dává na internet svoje desky ke stažení celé a zdarma, tentokrát ale nejde úplně o jeho soukromý počin, a tak fanoušci mají k dispozici sampler s pěti skladami (viz zde). Snímek o zakladateli nejznámější sociální sítě za mořem slaví obrovské úspěchy. Přestože teprve vstupuje do amerických kin, už je pasován minimálně na film roku. V Česku bude k vidění příběh jednoho nejmladších milardářů na začátku listopadu.

 

Zprávy

Bubeník brooklynských MGMT, kteří se v prosinci chystají koncertovat v Praze, se v Manchesteru stal nedobrovolným terčem pro jednoho vrhače z publika. Podle prvních zpráv byla sklenice, která ho strevila do hrudi, plná moči. Žlutá tekutina to byla, nicméně Andrew VanWyngarden pak upřesnil, že šlo o pivo.

Foto: Sony Music

"Chápeme to tak, že házení piva po muzikantech je zde znakem náklonosti, zatímco házení moči opakem. Tudíž děkujeme Manchesteru za projevení náklonosti." Mezitím se k incidentu přiznal šílený profesor elektronické hudby Dan Deacon, který poslal do webového magazínu Pitchfork email: To čůrání jsem hodil já."

Ještě dodejme, že pražský koncert jiné kapely, které fanoušci projevují náklonnost házením sklenic a plechovek na pódium, skončil bez incidentu. Bylo to nejspíše tím, že museli na svoji hvězdu čekat tři hodiny a všechno pivo už mezitím vypili. Těm, co vydrželi a nenechali si vrátit vstupné, se pak vystoupení líbilo.

 

Další zprávy

MTV Video Music Awards - Lady GaGa
MTV Video Music Awards - Lady GaGa | Foto: Reuters

Internetová hudební "televize" Vevo se chystá expandovat na obrazovky. Její šéf potvrdil, že začali jednat s poskytovateli satelitních a kabelových pásem. Válka mezi Vevo (za kterou stojí tři ze čtyřech největších hudebních společností) a MTV tak může pokračovat. / Nkosinathi Maphumulo alias DJ Black Coffee vytvořil v Johannesburgu rekord v DJingu jednou rukou. Jednoruký turntablista hrál šedesát hodin. / Kterého muzikanta si posluchači nejčastěji mažou z playlistů internetového špióna Last.fm? Provinilým potěšením číslo jedna je Lady Gaga. Mezi sedmi nejčastěji odstraněnými skladbami je šest jejích hitů s Alejandro na vrcholu. Uživatelé služby mají možnost mazat položky ze seznamu přehraných skladeb, aby se o nich nedozvěděli lidé sledující jejich statistiky a hudební vkus. / Ňadra Katy Perry dráždila rodiče v dětském seriálu Sesame's Street a její duet s Elmem se tak nakonec neovysílal. Simpsonovi s jejím poprsím očividně problém nemají: Perry si zahraje Vočkovu novou přítelkyni v dílu, který bude obsahovat hranou pasáž s žlutými postavičkami jako loutkami v životní velikosti. Kvůli čemu asi…

 

Žebříčky

Foto: Aktuálně.cz

Debutující zpěvák Bruno Mars produkující písničkový pop se špetkou soulu vede singlový žebříček na obou stranách Atlantiku se skladbou Just The Way You Are (Amazing) -  ale radost mu nejspíše trochu kazí fakt, že byl v Las Vegas zatčen za držení kokainu a čekají ho oplétačky se soudem. V Česku ještě nenastal podzim: nehranější skladbou v je rádiích letní fotbalový hit Waka Waka od Shakiry. / Britský albový žebříček vede Phil Collins se svojí nostalgickou soulovou procházkou Going Back, Manic Street Preachers startují s Postcards From A Young Man z trojky. / Za oceánem se nejlépe prodává novinka country fousáčů Zach Brown Band You Get What You Give - za týden ovšem jen 153 tisíc kusů. Letošní prodeje v USA zaostávají za loňskými už o 13 procent. / Češi podle očekávání a zřejmě i podle titulní výzvy nejvíc kupují novinku Chinaski nazvanou Není na co čekat; druzí jsou stejně jako v Americe Linkin Park a třetí Collins.

 

Nové desky

Foto: Aktuálně.cz

Noise punkeři z LA No Age na své třetí desce Everything In Between představují dospělejší sofistikovanější tvář / On, stolička a jeho kytara, tak popsal novou minimalistickou desku Neila Younga nazvanou Le Noise její producent Daniel Lanoise - viz recenze na Aktuálně.cz. / Superproducent Mark Ronson si pozval do studia slavné hosty alias the Business Intl: natočil s nimi křížence mezi retrosoulem a hip hopem a nazval ho Record Collection / Dosud Nick Hornby o hudbě jen psal, teď k jeho slovům dodal písničkář Ben Folds na albu Lonely Avenue i hudbu. / Indierockoví miláčci Deerhunter na novince Halcyon Digest opět namíchali  svůj originální zasněný pop. / Veteráni se o letošním podzimu snaží. Nejen Tom Jones a Collins, ale i Robert Plant (Band of Joy) a Eric Clapton se vracejí ke kořenům nejen své hudby a většinou za to sklízejí velmi pozitivní ohlasy. Slavný kytarista na desce nazvané jednoduše Clapton zase jamuje, vzal si do parády i klasiky od Irvinga Berlina či Fatse Wallera a taky je z toho úspěch u recenzentů. Osobité "vyrovnávání se s minulostí" (ať už vlastní nebo cizí) je teď v kurzu - a vypadá to, že nejen u starších posluchačských skupin.

 

Klip týdne

Mexický kolážista El Guincho vydal v září své třetí album Pop Negro, kde skvělým způsobem míchá opojný psychedelický pop. Klip k pilotnímu singlu Bombay začíná jako astronomický dokument s popularizátorem vesmíru Carlem Saganem, ale brzy se rozjede pestrobarevná pocta ujetým filmům s holčičími hrdinkami (až se divím, že nepoužil záběry z Valerie a týden divů nebo Sedmikrásek).

 

Varujeme

Hvězda akčních filmů Steven Seagal je příležitostným muzikantem a má na kontě už dvě regulérní alba. Reggae-dancehallový duet s jamajskou rapperkou Lady Saw nazvaný Strut  je z pět let starého debutu Songs from the Crystal Cave, ale teprve teď se z něho stává internetový fenomén. Album, které Seagal popisoval slovy trochu country, trochu world music a trochu aikido, si to právem zaslouží! Rapující pornohvězda Ron Jeremy v hitu Freak Of The Week z roku 1998 je ovšem ještě jiná káva. I jeho skromný příspěvek do historie hudby teď na YouTube nebývale frčí.

 

Odjinud

Newyorská Metropolitní opera utratila třicet dva milionů dolarů za nové provedení Wagnerova Prstenu Niebelungů. David Byrne byl jedním z kritiků, kteří tvrdí že peníze se daly utratit efektivněji. "Pro lidstvo má větší hodnotu povzbuzovat jednotlivce, aby tvořili umění než je učit kánon," napsal. Alex Ross mu v článku pro New York Times oponuje a připomíná slova Marka Twaina, který v roce 1891 po spatření Rýnského zlata napsal: "Byl to jeden z nejúžasnějších zážitků mého života."

Foto: Reuters

I Stephen Fry brání shodou okloností v Guardianu Richarda Wagnera. "Všem je jasné, že milovat Wagnera není to samé jako milovat kteréhokoliv jiného hudebníka," vysvětluje herec a novinář židovského původu.

The Independent se rozepisuje o prokletí nových kapel, které jsou chycené v pasti rychlé slávy generované internetovými arbitry vkusu. "Nejvíce frustrující částí toho, jak funguje hudební průmysl je v tuto chvíli neskutečná rychlost, v níž se všechno odehrává," cituje článek magazín NME - mimochodem médium, které si zakládá právě na pravidelném přístupu nejnovějších objevů.

Ještě jednou The Guardian, který vypátral co dnes dělají někdejší popové hvězdy. Bubeník Blur David Rowntree je dnes právníkem a Robert Dean z kapely Japan ilustruje knihy o ornitologii.

 

Právě se děje

Další zprávy