Vousáči ze ZZ Top do Česka nepřijedou

kul, ČTK
16. 5. 2007 10:30
Americká kapela kvůli nemoci zrušila evropské turné
Foto: Reuters

Praha - Kdo chtěl vyrazit na svém chromovém stroji nebo ve vytuněném autě na koncert ZZ Top do Liberce a slyšet tam Gimme All Your Lovin, Legs nebo Sharp Dressed Man naživo, má smůlu.

Texaská bluesrocková kapela s vousy proklatě nízko zrušila evropské turné.

Jak oznámila agentura AP, důvodem je léčba, kterou musí podstoupit basista a zpěvák Dusty Hill. Lékaři u něj zjistili nezhoubný výrustek na vnější části ucha, který mu omezuje sluch.

Turné kapely, která se ve složení Billy Gibbons, Dusty Hill a Frank Beard dala dohromady už v roce 1970, mělo začít 15. června v německém Lipsku, o tři dny později měli ZZ Top vystoupit v liberecké Tipsport Aréně.

Kapela doufá, že na americkou část turné, propagující zatím poslední album Mescalero, už bude Hill v pořádku.

ZZ Top se stali slavnými díky milionovým prodejům alb Tres Hombres a Fandango! i supportu kolegů jako Rolling Stones, Alice Cooper nebo Janis Joplin. Během vlastního ZZ Top´s Worldwide Texas Tour už dobyli svět pod vlastní značkou.

Tou se stalo nejen propagované vidláctví, kdy na pódiu měli krávy, bizona a kaktusy v písku. Jejich nejosobitějším trademarkem jsou širáky a dlouhé vousy, které jim během koncertování neromanticky vlají kolem strun. V textech rádi opěvují velká auta, vyspělé holky a dostatek alkoholu.

Zlaté časy ZZ Top a jejich estetiky přišly kupodivu s novým médiem; s nástupem hudební MTV, která na vrchol hitparád po celém světě dostala songy Gimme All Your Lovin, Legs, TV Dinners nebo Sharp Dressed Man.

V 90. letech se představili albem Recycler, 150 koncerty po světě a pomalu se vraceli k hudebním kořenům, blues a rock´n´rollu a syrovému zvuku.

 

Právě se děje

Další zprávy