Vojtěch Dyk nahrál první sólové album v New Yorku, B-Side Band ale neopouští

ČTK ČTK
25. 10. 2019 14:39
Se zahraničními hudebníky v New Yorku nahrál zpěvák a herec Vojtěch Dyk své první autorské album. Na projektu nazvaném D.Y.K. s ním spolupracoval český varhaník žijící v USA Ondřej Pivec a členové jeho kapely Kennedy Administration.
Vojtěch Dyk novou desku natočil v New Yorku.
Vojtěch Dyk novou desku natočil v New Yorku. | Foto: Tino Kratochvil

Tento pátek Dyk zveřejnil první singl Mr. Beat doprovázený videoklipem. Sólový projekt nenaruší jeho spolupráci s brněnským B-Side Bandem, vedeným trumpetistou Josefem Buchtou.

"Všechny moje filmové i hudební aktivity pokračují dál. Tohle je taková moje vysněná menší kapela, kterou jsme se chtěl oprostit od základů budovaných v Česku. Chtěl jsem zkusit do toho šlápnout někde v zahraničí," říká Vojtěch Dyk.

Deska, kterou 22. listopadu vydá firma Universal Music, vznikla v New Yorku s hráčem na klávesové nástroje Ondřejem Pivcem, držitelem ceny Grammy za album se zpěvákem Gregorym Porterem.

"Opustil jsem komfortní zónu v České republice a zpíval v místech, kde je Vojtěch Dyk nula. Díky tomu může D.Y.K. ukázat, jestli v něm opravdu něco je. Byl to naprosto osvobozující pocit, jehož výsledkem je naprosto svobodná deska," líčí zpěvák.

První singl Mr. Beat označuje za "rokenrol s jódlováním", volně inspirovaný jeho synem a postavou Mr. Beana herce Rowana Atkinsona.

Klip, v němž Dyk uplatňuje své herecké nadání, vznikl v režii Givinara Kříže a Jordana Haje.

Dyk tvrdí, že další repertoár na albu je stylově pestrý. "Singlem by mohla být jakákoliv zařazená píseň, záleží na tom, za jaký konec chcete tu desku uchopit. Jako první singl jsem zvolil píseň veselou, lehce stravitelnou," vysvětluje.

První singl Mr. Beat z chystaného alba Vojtěcha Dyka. | Video: Universal Music

Společně s vydáním alba 22. listopadu čtyřiatřicetiletý zpěvák pravděpodobně oznámí podrobnosti k turné k projektu D.Y.K.

Vojtěchu Dykovi přinesla popularitu role ve filmu Ženy v pokušení, divácky nejúspěšnějším snímku roku 2010. Zpíval také v kapele Nightwork, která však už přestala vystupovat.

Za roli Celebranta v Bernsteinově Mši získal nominaci na cenu Thálie za rok 2016. U příležitosti desetileté spolupráce B-Side Bandu Josefa Buchty a Vojtěcha Dyka se konají tři velké halové koncerty v Praze, Brně a Ostravě.

Vystoupení big bandu s plně obsazenou Janáčkovou filharmonií Ostrava pod taktovkou Jana Kučery se uskuteční nejprve v prostorech nového pražského O2 universa 3. listopadu, 21. prosince pak orchestr s kapelou vystoupí v brněnské hale Rondo a třetí koncert je plánovaný na únorový přestupný den příštího roku v Ostravar Aréně.

 

Právě se děje

Další zprávy