Vladivojna vládne syntetické džungli

Jan Šprincl
21. 8. 2006 9:00
Recenze - Jestli se někdo trápí myšlenkou, jak by dnes hráli Stromboli a jaké písně by Bára Basiková s Michalem Pavlíčkem nebo Martinem Němcem zpívala být o dvacet let mladší, je tu odpověď.

Vladivojna La Chia s kapelou Banana vydává třetí album Jungle, se kterým se snaží opustit sevření ostravské scény a vydat se za hranice Česka. Ambice to nejsou přehnané: elektropop posílený punkovou výbušností zažívá v posledních letech návrat na scénu, což Bananě a její Vladivojně hraje skvěle do karet. Sami se už na cestu připravili, nejpovedenější skladby nové desky jsou nazpívané v angličtině.

Úspěch by mohl přijít, přestože deska má silnou pachuť osmdesátých a začátku devadesátých let. Není nostalgická, ale bez pardonu si bere to nejlepší, co v té době československá novoromantická syntéza mohla nabídnout; na Jungle slyšíme nejen ozvuky Stromboli, ale i Precedens nebo rané Lucie a to hlavně v použití syntetizátorů a aranžmá.

Foto: Universal

Zpěvačka Vladivojna La Chia je společně s Daliborem Krystynem autorkou hudby i průzračných textů se smyslem pro ornamentálnost, opulentnost a částečnou mystiku. Její hlas má přesně namíchaný poměr technické zdatnosti a živelnosti.

Hned v první skladbě alba s názvem Pasáček zpívá o hostině nad talířem skopového. Refrén "sudokopytník v okovech tlí" je odfrázovaný jako by za mikrofónem stála Bára Basiková, iluze je podpořena halovým efektem - nezdá se ale, že by podobnost byla záměrem, jestli ano, tak je nečitelný.

Stačí se zaposlouchat do písně Opera a jejích slov "chutnám a voním / dráždím svým světem jiných svět / vzpínám se klaunům / z nichž cítím kalkul, chlad a stěr. / Jen ať si mě ve svém davu ubijou"... Nenapsal to někdy Sahara Hedl nebo Jáchym Topol pro Moniku Načevu?

Foto: Universal

Ne, ale ta inspirace je až zarážející a z poslechu alba je to nakonec nejsilnější pocit. Vladivojna zná i jiné polohy, popovější Řeka o hledání identity starého muže má v sobě kus folkového kýče.

Pak přicházejí trashové vypalovačky, česky zpívaný Mr. Performer, anglické Crazy Mr. Crash či hit alba Tech-Man, ve kterém se přirozeně spojuje robotická elektronika s tvrdými riffy. Po kabaretně pochodové Savale následuje elektronická Space Jungle a funková Country. Desku uzavírá pouští jižanské blues Em-Ocean a melodická Indre.

V džungli Vladivojny La Chia a kapely Banana posluchač nezabloudí. Hudba mu bude připadat povědomá, je syntézou známých postupů, ale to je ostatně  znakem současné hudební tvorby. Jen ty texty s sebou nesou příliš mnoho konotací, aby se daly poslouchat bez nechtěných výletů do minulosti.

Asi jsme tu všichni vyrostli na stejných deskách.

Vladivojna La Chia a Banana: Jungle. CD, 39 minut, v roce 2006 vydala firma Universal.

 

Právě se děje

Další zprávy