Vladimír Mišík natočil nové album. Je nejosobnější, které jsem kdy vytvořil, říká

ČTK ČTK
28. 8. 2019 9:06
Pod názvem Jednou tě potkám vyjde 20. září nové sólové album Vladimíra Mišíka. Obsahuje 14 písní, které jsou často životní zpovědí legendy české hudební scény. Nahrávka vznikla ve spolupráci s kapelou Blue Shadows producenta alba Petra Ostrouchova, tedy s muzikanty o generaci mladšími. Poprvé od debutové nahrávky, vydané před 43 lety, nahrával Mišík bez domovské kapely Etc...
Vladimír Mišík
Vladimír Mišík | Foto: Dušan Tománek

Křest alba se uskuteční 24. listopadu v pražském Divadle Archa. "Celý projekt vznikal v hudebním souznění. A kvůli citlivým tématům písní ho považuji za nejosobnější, který jsem kdy vytvořil," uvádí Vladimír Mišík, jenž v březnu oslavil 72 let.

Vladimír Mišík
Vladimír Mišík | Foto: Dušan Tománek

Nové album jej propojuje s kapelou Blue Shadows (baskytarista a kytarista Matěj Belko, bubeník Martin Novák, multiinstrumentalista a producent Petr Ostrouchov a kytarista Josef Štěpánek) a řadou hostů. Mezi nimi jsou Jiří Bárta (violoncello), Jan Steinsdörfer (piano), Jan Kořínek (klávesy) nebo Norbi Kovács (kytara).

Na albu se promítla také skutečnost, že Mišík nikdy nepoznal svého otce. Důstojník americké armády John Gaughan krátce po seznámení s Mišíkovou matkou opustil Evropu. Mišík posléze uvěřil falešné zprávě, že Gaughan zahynul při válečném konfliktu v Koreji. Ukázalo se však, že zemřel až v roce 2007.

Mišík díky němu získal v USA šest bratrů a tři sestry, které poznal až před svými 70. narozeninami. K objasnění záležitosti napomohlo natáčení filmového dokumentu Nechte zpívat Mišíka, jejž vytvořila režisérka Jitka Němcová.

Nečekaný objev široké rodiny je tématem skladby Brothers. Jako česko-anglický duet ji Mišík nazpíval s irským písničkářem Paulem Bradym. Autorské texty Mišíka se i na tomto albu potkávají se zhudebněnými básněmi (Jiří Orten, Bohuslav Reynek, František Gellner, Jan Skácel…). Podle skladby s textem básníka Václava Hraběte je pojmenováno celé album. "Vnímám ji jako svoji zpověď. Text se mě dotýká, protože nevypráví jen o setkání s děvčetem. Může být i o tom osudovém, finálním setkání," řekl zpěvák.

Ke skladbě Jednou vznikl též videoklip režisérů Maji Hamlové a Matěje Chlupáčka a kameramana Vladimíra Smutného.

Nové album vychází devět let po poslední řadové desce Ztracený podzim. Producent Ostrouchov zdůrazňuje, že většina nových skladeb pramení z Mišíkova osobního života. "Jeho vrozené vypravěčství a nenapodobitelný výraz zde vynikají," podotýká Ostrouchov, který se zpěvákem navázal spolupráci úpravou jeho hitu Variace na renesanční téma při loňském udílení Českých lvů. Objeví se na LP verzi alba jako bonus.

Vladimír Mišík s hudbou začínal v 60. letech, kdy zpíval například se skupinami Komety, Matadors a Blue Effect. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v době komunistického režimu koncertuje dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy