Viva la Vida: Coldplay vezou nové album do Prahy

kul
21. 9. 2008 12:35
Britská kapela vystoupí 22. září v O2 Areně
Foto: EMI

Praha - Britští Coldplay, kteří s nezměrnou ambicí usilují o to, aby na stadionech vystřídali U2 v pozici nejpopulárnější kapely světa, zahrnuli do svého turné tentokrát i Prahu. Jejich tuzemská premiéra se odehraje 22. září v O2 Areně.

Coldplay pokračují v propagačním cyklu k vydání nového alba, jež následuje po tři roky starém X & Y. Desku Viva La Vida or Death and All His Friends začátkem května předznamenal singl Violet Hill, který byl celý týden na stránkách kapely k dispozici coby neplacený download.

Coldplay - Violet Hill

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Během prvních 24 hodin si atraktivní lákadlo stáhlo 600 tisíc posluchačů a do konce premiérového týdne to byly dva miliony. Což by - pokud by se to číslo dalo zahrnout do kalkulace britské singlové hitparády - čtyřikrát převýšilo prodej všech singlů na první čtyřiceti místech tohoto žebříčku.

Coldplay ale nejsou Radiohead. V době, kdy velké množství kapel hledá alternativní kanály a průkopnické cesty distribuce hudby, se to jeví jako standardní "akční" nabídka, která má stimulovat kupující a kterou už používá většina kapel. 

Stejně jako dva koncerty zdarma, které uspořádali v rodné Británii a v New Yorku pro své fanoušky. A mají jich tolik, že vlastně takovou vějičku nepotřebovali. Viva La Vida or Death and All His Friends hned v prvním týdnu po vydání vylétlo na první místo britského i amerického žebříčku.

V prvním týdnu se v Americe prodalo 721 tisíc kusů, zároveň s tím skladba Violet Hill vystoupala na první místo mezi singly. Po Leoně Lewis a jejím ždímači slz Bleeding Love jsou jedinými britskými interprety, kterým se to povedlo.

Frontman bristké kapely Chris Martin na konferenci v Hongkongu podpořil charitativní organizaci Oxfam, která se zasazuje o fair trade - tedy spravedlivé odměňování zemědělců ze zemí třetího světa.
Frontman bristké kapely Chris Martin na konferenci v Hongkongu podpořil charitativní organizaci Oxfam, která se zasazuje o fair trade - tedy spravedlivé odměňování zemědělců ze zemí třetího světa. | Foto: Aktuálně.cz

Deska Viva La Vida or Death And All His Friends měla Colplay posunout do další etapy. Respektive vrátit do dob na začátku desetiletí, kdy je lid miloval, ale fajnšmekři se jim aspoň nesmáli do obličeje. Do dob, kdy jejich melancholický pop rock zněl svěže a kdy svým fňukáním nad složitostí světa ještě neunavovali.

Kapela pro to získala Briana Ena, někdejší legendu ambientní hudby a producenta svázaného jak s Davidem Bowiem, tak s U2. A vyšlo jim to přesně podle plánu.

Méně překvapí, že si vedou dobře v anketách. Čtenáři britského měsíčníku Q je v chystané výroční anketě nominovali hned ve čtyřech kategoriích: za nejlepší skladbu (Violet Hill), nejlepší klip, nejlepší album i nejlepší kapelu světa.

Přece jen se jim tak daří stát se "malými U2" - což je těžké obzvlášť v době, která přestala přát velkým globálním hvězdám a na výsluní se už ze setrvačnosti drží dvě dekády stará jména.

V létě turné Coldplay pokrylo Japonsko a Severní Ameriku, která je metou skoro každé britské kapely a kde se Coldplay evidentně daří. Kapela se tam vrátí i v říjnu a listopadu, konec roku bude patřit  domácím britských ostrovům. Starému kontinentu vyhradili podzim, evropská šňůra odstartovala 1. září ve Francii.

Coldplay debutovali v roce 2000 albem Parachutes, dva roky na to přišlo album A Rush Of Blood To The Head. Její třetí desku X&Y si koupilo skoro devět milionů lidí, kteří z ní udělali nejprodávanější nahrávku 2005.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Coldplay překonali sami sebe, a zůstali přitom sví
Coldplay vedou nominace časopisu Q
Spořádaní Coldplay jsou všude první

Londýnská čtveřice patří se 30 miliony prodaných alb ke komerčně vůbec nejúspěšnějším interpretům nového milénia; a jestliže byli v začátcích otloukáni přirovnáváními k Radiohead v období alba The Bends nebo k Travis, pak nyní je jisté, že se ambiciózně upínají k supermetě sestavy kolem spasitele Bona.

S tím koresponduje i image frontmana Chrise Martina, hodného kluka, který si sice užívá rodičovství s hollywoodskou celebritou, ovšem stále je aktivním podporovatelem organizací jako Amnesty International nebo projektu Oxfamu Make Trade Fair.

Ani žádný masový charitativní koncert se nemůže obejít bez Coldplay - ať už je to Live 8 nebo Teenage Cancer Trust.

 

Právě se děje

Další zprávy