Vítězi hudebních cen Vinyla se stali producenti Oliver Torr nebo Ursula Sereghy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 2. 2022 22:34
Deskou roku se na alternativních hudebních cenách Vinyla stalo Fragility of Context od producenta Olivera Torra. Objevem je Ursula Sereghy, počinem roku pak aktivity kolektivu Heartnoize Promotion.

Vítěze organizátoři představili ve středu večer v pražském Lucerna Music Baru, akci moderoval Saša Michailidis. Finalisty vybralo 31 hudebních novinářů.

Pražský hudebník Oliver Torr vydal album Fragility of Context zkraje loňského roku. Ve studiu přivítal hosty z nejrůznějších žánrů, moduloval vlastní hlas a náhodně ladil i samploval rádio.

"Výsledkem je vrstevnatá nahrávka, která střídá experimentální beaty, ambient a melancholické písničkářství. Plyne jako jednolitá zvuková masa a posluchače zve na dobrodružnou výpravu," napsal kritik Karel Veselý na Aktuálně.cz.

Torr byl dříve známý hlavně na undergroundové elektronické scéně, dnes šéfuje vlastnímu labelu XYZ, který se zaměřuje na domácí experimentální elektroniku, a také produkoval alba písničkářky Katarzie nebo rapera Labella.

"U desky i objevu roku se jedná o sólové projekty, které mohly vznikat nezávisle na pandemii i v úplné izolaci. Oba umělci do alb otiskli svůj osobní příběh a životní zkušenost. Pro Olivera Torra byla tvorba desky regulérní terapií, Ursula Sereghy na nahrávce připravované v diskomfortu chaty hledala nové způsoby, jak žít a tvořit," uvedl za koordinátory Vinyly Pavel Uretšlégr.

Objev roku, pražská hudebnice Ursula Sereghy, byla známá jako saxofonistka z kapely Metastavy, než se seznámila s centrem elektronické hudby Synth Library v pražských Nuslích. To ji zavedlo k experimentálnější tvorbě.

V době pandemie Sereghy vyměnila město za chatu v lesích u Slapské přehrady, kde se učila žít bez elektrické přípojky i teplé vody. Pocity z nově objeveného způsobu života propsala do alba nazvaného OK Box. Vydal jej ostravský label Gin & Platonic.

"Na desce OK Box můžeme slyšet její oblíbený saxofon. Na rozdíl od písní Metastavů ale nemá roli sólového nástroje, slouží jako zdroj zvuku, který autorka dál upravuje. Ukazuje tak, že už samotná pravidla hraní na nástroj mohou být svazující. Za jejich horizontem najdeme nový obzor zvukových možností," uvedla kritička Aneta Martínková na Aktuálně.cz.

Za počin roku porota označila aktivity promotérského kolektivu Heartnoize Promotion, který do Česka už skoro dekádu vozí představitele světové alternativní hudby. Vloni uspořádal například koncerty anglické post-punkové kapely Squid, japonské zpěvačky Ichiko Aoby nebo švédské skladatelky Anny von Hausswolff.

Vítězové ve všech kategoriích od pořadatelů dostali nástroje vyrobené společností Bastl Instruments a limitovanou sérii 100 kusů LP obsahujícího po jedné skladbě od všech nominovaných.

Za počin roku porota označila aktivity promotérského kolektivu Heartnoize Promotion (na snímku).
Za počin roku porota označila aktivity promotérského kolektivu Heartnoize Promotion (na snímku). | Foto: ČTK

Vyhlášením vítězů Vinyla nekončí. "Hudební ceny Vinyla už dávno nejsou jednorázovou událostí spojenou pouze s jedním slavnostním večerem v Praze. Například během letošního roku dále připravujeme sérii přednášek a koncertů pod hlavičkou Průběžný festival Vinyla a zopakujeme i úspěšné vzdělávací workshopy," dodává Pavel Uretšlégr za pořadatele.

Ti ve středu udělili také Cenu Jany Grygarové za publicistiku, kterou obdržela Maria Pyatkina z hudebního časopisu Full Moon. Nominováno bylo devět mladých autorů a autorek do 27 let.

Složitější rozhodování měli porotci při vyhodnocování prvního ročníku výzvy jménem Bastl Electronic Track. Vybírali ze 27 skladeb, nakonec se shodli na Johannesi Tröstlerovi a Pavle Bastlové. "Dvěma vítězům výzvy ve spolupráci s Bastl Instruments dále poskytneme mentorskou a technickou podporu k vytvoření autorského EP, včetně zapůjčení nástrojů, propagace a koncertů," doplňuje koordinátor cen Tomáš Grombíř.

 

Právě se děje

Další zprávy