Vinyla ohlásí vítěze, tvář jejímu vinylu letos dávají Rafani

Kultura Kultura
4. 2. 2015 12:14
Na vyhlášení hudební ceny Vinyla zahrají v neděli Kalle, Vložte kočku a DVA. Obal výročního vinylu letos výtvarně pojala skupina Rafani.
Obal ceny Vinyla od skupiny Rafani.
Obal ceny Vinyla od skupiny Rafani. | Foto: Vinyla

Praha - Nejprestižnější hudební cena na české alternativní scéně oznámí výsledky v neděli 8. února v pražském Lucerna Music Baru. Každoroční zhmotnění ceny Vinyla - albu,m se skladbami všech nominovaných letos výtvarně obalila skupina Rafani.

V rámci vyhlašování vystoupí kapely Kalle, Vložte kočku a DVA. „Kalle se svým debutem Live from the Room jsou nominovaní hned ve dvou kategoriích letošní Vinyly. Kapela Vložte kočku je loňským držitelem Desky roku za album SEAT a do Lucerny si připravila speciální set, kdy toto album kompletně zahraje. DVA také figurují v letošních nominacích a koncert bude výjimečný i proto, že je pražské publikum může vidět naposledy před plánovaným koncertním turné v Austrálii a na Novém Zélandu,“ říká za koordinátory ceny Pavel Uretšlégr.

Vítěze v kategoriích Deska, Objev a Počin vybírá dvaadvacetičlenná porota složená z aktivních hudebních publicistů a osobností české hudební kritiky. Každý má jeden hlas a vítěz je určen součtem jednotlivých hlasování. Vyhlášení letošního ročníku proběhne pod taktovkou moderátorského dua Jiří Havelka a Ondřej Cihlář z divadla Vosto5.

Tradiční součástí cen Vinyla je limitovaný stokusový náklad LP desky – vinylu. Deska, která obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných, tak shrnuje podstatné počiny tuzemské scény a zároveň slouží – dotvořená autorem návrhu obalu – jako samotné ocenění pro vítěze ve všech třech kategoriích. Přední stranu obalu LP letos vytvořila skupina Rafani, která ve svých dílech mj. často pracuje se zvukem. Na rozdíl od autorů v předchozích letech (Josef Bolf, Jiří Franta – David Böhm, Krištof Kintera) obálku pojednali jako textové pole.

Na otázku, v jakém vztahu jsou jednotlivá slova, Rafani odpovídají: „Žádný jednoznačný návod čtení není. Jsou jen různorodé pojmy a sousloví seřazené za sebou. Některé jsou obecné, jiné konkrétní, klišovité či extremistické. Důležitá pro nás byla hierarchie, která se váže i k udělování cen obecně. Kontra náhoda, nahodilost, svévolnost, pofidérnost. Tento seznam predestinuje otázku, po které následovaly odpovědi zpovídaných. Nic takového však není. Nebo je. Jsou to odpovědi bez otázky. Nebo odpovědi na zásadní otázku.“

 

Právě se děje

Další zprávy